Egiptu odobrena pomoć od pet milijardi eura

Dodajte komentar

EU je odobrila program finansijske pomoći od pet milijardi eura Egiptu, čija je ekonomija ozbiljno ugrožena od pada režima Hosnija Mubaraka 2011. godine, saopšteno je danas iz kabineta egipatskog predsjednika Mohameda Morsija.

Evropska investiciona banka i Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj daće Egiptu po dvije milijarde evra. Države EU odobrile su milijardu eura, saopšteno je nakon današnjeg sastanka egipatskog predsjednika Mohameda Morsija sa šefom evropske diplomatije Ketrin Ešton.

„To je jak signal podrške EU za razvoj Egipta“, ocijenjeno je u saopštenju iz kabineta predsjednika.

Eštonova boravi u Egiptu u okviru serije radnih sastanaka između EU i Egipta, koji su juče počeli u Kairu. Ovi sastanci su organizovani s ciljem razvijanja ekonomskih odnosa između Egipta i EU, glavnog ekonomskog partnera.

Predstavnici više stotina velikih evropskih kompanija učestvuje na sastancima, kao i veći broj članova Evropske komisije i poslanika glavnih grupa u Evropskom parlamentu.

Egipat prolazi kroz ozbiljnu ekonomsku krizu nakon pada režima Hosnija Mubaraka. Smanjena su strana ulaganja, turističke posjete, a tome treba dodati porast korupcije i veliku socijalnu nejednakost.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *