Švajcarska centralna banka utrostručila profit

Dodajte komentar

Centralna banka Švajcarske je saopštila da je u devet meseci ostvarila gotovo tri puta veći profit u odnosu na isti period lani. Ovaj rezultat je postignut zahvaljujući povećanju rezervi zlata i deviza.

Te brojke daju uvid u obim i rezultat strategije te banke da održi konkurentnost švajcarskih izvoznika i tamošnje turističke industrije pred naletom sredstava iz inostranstva, poteklih od ulagača koji traže sigurno utočište od krize, posebno one dužničke u evrozoni, prenela je agencija AFP. 

Banka sprovodi strategiju intervencije na tržištu radi sprečavanja rasta vrednosti švajcarskog franka.

U saopštenju Švajcarske nacionalne banke (SNB) se navodi da je u devet meseci zaključno sa septembrom ostvaren konsolidovani profit od 16,9 milijardi franaka (14 milijardi evra) prema 5,9 milijardi franaka iz istog perioda lani.

Rezerve zlata SNB su istovremeno porasle za 6,2 milijarde franaka ili 24 odsto, dok su devizne rezerve skočile na čak 10,3 milijarde franaka sa samo 322 miliona franaka, navela je Banka.

Poslovanjem u domaćoj valuti, SNB je u devet meseci ove godine ostvarila profit od 94,1 milion franaka, prema gubitku iz istog perioda lani od 147,5 miliona franaka.

Veliki preokret u poslovnim rezultatima je povezan sa značajnim jačanjem švajcarskog franka tokom 2011, što je nateralo SNB da u septembru prošle godine odredi gornju granicu vrednosti domaće valute na 1,20 franaka prema evru.

Usled produbljenja dužničke krize u evrozoni, ta banka je morala da kupuje velike iznose evra da bi održala vrednost franka na željenom nivou.

Kao posledica te politike je od početka godine bilans stanja SNB porastao za 158 milijardi franaka na 509 milijardi franaka. (B92.net)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *