Telekom: Blagi pad prihoda, ojačana liderska pozicija u postpaid segmentu

Dodajte komentar

Prihodi Crnogorskog Telekoma u prvih devet mjeseci ove godine iznosili su 86.9 miliona eura, pokazujući pad od 2.8 miliona eura (3.1%) u odnosu na isti prošlogodišnji period, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Najveći pad prihoda, u odnosu na isti prošlogodišnji period, odnosi se na niže prihode od interkonekcije i govornih servisa u maloprodaji, kao i prihoda od turista. Pad prihoda od ovih servisa je djelimično nadoknađen rastom prihoda od ADSL i IPTV servisa, mobilnog interneta i prihoda od prenosa podataka, pri čemu je Integris servis najviše doprinio rastu prihoda.

Kontinuirani napori usmjereni ka povećanju produktivnosti i poboljšanju strukture troškova, doveli su do smanjenja operativnih troškova u odnosu na isti prošlogodišnji period za 1.3 miliona eura (2.4%), bez specijalnih efekata.

Poslovna dobit, prije plaćanja kamate, oporezivanja, depresijacije i amortizacije (EBITDA), kada se isključe specijalni uticaji, iznosila je 34.3 miliona eura, što je za 1.5 miliona eura (4.2%) manje u odnosu na isti period prethodne godine. Operativni profit (EBIT) i neto dobit povećani su za 3.7 miliona eura na 17.9 miliona eura, odnosno za 2.6 miliona eura na 16.8 miliona eura. Tome je doprinijelo plaćanje otpremnina u prvom kvartalu 2011.

Baza ADSL i Extra TV korisnika je u odnosu na prvih devet mjeseci prethodne godine porasla za 5.9 hiljada (9.4%), odnosno za 7.4 hiljada (15.9%). Extra TV servis je zadržao vodeću poziciju na tržištu tv operatera, sa 42.2% tržišnog učešća u septembru 2012.

T-Mobile usluge je krajem septembra 2012. koristilo 375.3 hiljade korisnika, što je 15.8% manje u odnosu na isti prošlogodišnji period. Takvo kretanje je najviše uslovljeno padom u pripejd segmentu, što je posljedica procesa obavezne registracije korisnika. S druge strane, broj postpejd korisnika je povećan za 10.2 hiljade, odnosno za 8.3%, što je omogućilo T-Mobile-u da zadrži i ojača liderstvo na tržištu mobilne telefonije, sa udjelom od 41.8 odsto.

Izvršni direktor Crnogorskog Telekoma, Rudiger Šulc je izjavio:

“Posmatrajući naše rezultate u prvih devet mjeseci 2012. godine, rekao bih da smo na dobrom putu da ispunimo cijeve postavljene za ovu godinu. Naši rezultati pokazuju stabilano poslovanje, što je pozitivno, s obzirom na stalne tržišne izazove i usporavanje ekonomske aktivnosti. Raduje nas što možemo reći da naše glavne oblasti rasta pokazuju kontinuirani uspjeh, sa povećanim prihodima od ADSL, IPTV, Mobilnog interneta , kao i usluga prenosa podataka. U segmentu mobilne telefonije dobili smo više postpejd korisnika i nastavljamo jačanje liderstva na tržištu u toj oblasti. U budućnosti ćemo nastaviti da se fokusiramo na poboljšanje efikasnosti unutar kompanije, ali i istovremeno nastojaćemo da se pozicioniramo na način da što bolje iskoristimo buduće prilike na tržištu. Naši korisnici mogu da očekuju još novih, uzbudljivih proizvoda i servisa, tarifa po mjeri korisnika i dalje poboljšanje kvaliteta mreže.”

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *