Hrvatska: Strane banke povukle dvije milijarde eura

Dodajte komentar

Prava panika vlada u Narodnoj banci Hrvatske poslije saznanja da su inostrane banke povukle gotovo dvije milijarde eura, pišu Večernje novosti.

Guverner Boris Vujčić hitno je sazvao direktore austrijskih i italijanskih banaka u Hrvatskoj, kako bi saznao razlog zbog čega se kapital izvlači iz Hrvatske, uz pitanje što dalje planiraju inostrani vlasnici banaka. Sastanci su ovih dana u Zagrebu organizovani iza zatvorenih vrata, pa detalji što su guverneru saopštili moćni vlasnici inostranih banaka, nijesu poznati javnosti.

Guverner Vujčić tvrdi da će, ako se sadašnji trend nastavi, biti ugrožen kurs kune, koji je već gotovo dvije decenije nepromijenjen. Po Vujčiću, može da bude značajno ugrožena stabilnost Hrvatske, a ovo je prvi put otkako su inostrane banke u Hrvatskoj, da se povlači tako velik novac.

Kriza koja je poharala Hrvatsku, pišu Novosti, do sada se jedino nije osjetila u bankarskom sistemu, iako sve veći broj građana i preduzeća nije u stanju da vraća kredite. Kurs kune Narodna banka Hrvatske je do sada uspješno branila, tvrdeći da bi devalvacija izazvala negativne posljedice, a za građane koji su zaduženi u inostranoj valuti – to bi bio kraj.

Inostrane banke u Hrvatskoj, uprkos najlošijim uslovima koje su nudile u kreditiranju u cijelom regionu i Evropi, do sada su uspješno poslovale i obezbijedile dovoljno novca za nove kredite. Ove godine interes za kredite, pogotovo kada je riječ o preduzećima, je opao, a onda je iznenada donešena odluka o povlačenju novca iz Hrvatske u Austriju i Italiju.Ove godine interes za kredite, pogotovo kada je riječ o preduzećima, je opao

Do sada su inostrane banke izbjegle sve posljedice galopirajuće ekonomske krize u Hrvatskoj. Njihovu politiku branile su sve vlade, od desnih do lijevih, i nikada nije prošao prijedlog o oporezivanju. Kad god se govorilo o uvođenju poreza na poslovanje banaka, one su najavljivale povlačenje novca, a sada se to dogodilo i bez prijetnji. Tako se ekonomsko stanje u Hrvatskoj i dalje pogoršava, a sljedeće godine stižu na naplatu novi krediti.

Sve mjere da se privuku inostrani investitori nijesu dale rezultate, pa će pad BDP-a ove godine biti 1,9 odsto. Guverner Vujčić kritikovao je vladu zbog vođenja staromodne politike, a očito se SDP-ova vlada uopšte nije snašla, niti dobro pripremila za krizu koja je nezabilježena u Hrvatskoj.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *