Vlasnici fondova jedinstveni u stavu da je likvidacija bolja od transformacije

Dodajte komentar

Za akcionare je bolja likvidacija, nego transformacija fonda u otvoreni, izjavio je „Danu” direktor MIG-a Dragan Radusinović, komentarišući odluku Komisije za hartije od vrijednosti da tuži Trend zbog rasprodaje imovine.

– Sada se ide u programiranu likvidaciju, a zakon nameće prinudnu, koja bi se obavila maksimalno za četiri do osam mjeseci – kazao je Radusinović.

Direktor Prime, menadžment kompanije za upravljanje HLT fondom, Vitomir Joksimović smatra da bi situacija trebalo da bude jasna, iako je nepotrebno komplikovana.

– Ako su se akcionari Trenda izjasnili da je likvidacija njihov interes, tu bi trebalo da je sva priča završena. Vjerovatno su akcionari procijenili da se kroz likvidaciju može ostvariti veća korist nego u slučaju transformacije, imajući pri tom u vidu, između ostalog, da se kroz likvidaciju izbjegava plaćanje provizije od 20 odsto u prvoj, odnosno 10 odsto u drugoj godini i prodaja imovine u veoma kratkim rokovima – kazao je ,,Danu” Joksimović.

On je istakao da je HLT fond sproveo transformaciju u skladu sa zakonom i odlukama skupštine akcionara, kao i da je postupak eventualne likvidacije fonda definisan zakonom.

– Očigledno je da je, kao što sam i ranije isticao, novi zakon poslužio isključivo licima koja su lobirala za njegovo usvajanje da bi pošto-poto ostvarili svoje interese, što je sasvim legitiman cilj – kazao je on.

Brojne nelogičnosti, kako je kazao, u samom tekstu zakona, na koje su ukazivali, uglavnom nijesu korigovane, a smatra da će novi predlozi izmjena zakona dodatno pogoršati, ionako loše zakonsko rješenje.

– Za očekivati je da se u budućnosti pojedine odredbe zakona pretvore u svoju suprotnost, a najveći broj manjinskih akcionara, u čijem je interesu, navodno i donijet ovaj zakon, postanu i najveći gubitnici zbog njegove primjene – smatra Joksimović.

Zbog berze koja je u poslednjih godina umrtvljena, a kapital akcionara zarobljen u fondovima koji ne ulažu, niti posluju kao u svijetu, akcionari Trenda odlučili su se za likvidaciju, dok KHOV pokušava na sve načine da ih primora na transformaciju. Vlasnici fondova smatraju da je tajna nastupa KHOV, kojoj je na čelu Zoran Đikanović, u proviziji koju plaćaju Komisiji, a za ovu godinu je planirano da za nadzor i kontrolu izdvoje 450 hiljada eura, što je najveći dio planiranog prihoda KHOV. Komisija je planirala da naplati ove godine ukupno 1,24 miliona.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *