Euro dodatno ojačao zbog Draghijevih izjava

Dodajte komentar

Euro je u četvrtak na međunarodnim deviznim tržištima nastavio jačati prema dolaru i jenu, uz podršku jučerašnjih umirujućih izjava čelnika ECB-a Marija Draghija u njemačkom parlamentu, no izrazitiji oporavak mogle bi kočiti nastavljene zabrinutosti u vezi Španije.

Euro je u takvim okolnostima ojačao dodatnih 0,2 posto prema dolaru, na 1,2996 dolara. Time je odskočio s najnižeg nivoa u nedjelju dana od 1,29205 dolara, na koju se spustio u srijedu.Jedinstvena evropska valuta ojačala je i prema jenu, za 0,6 posto na 104,13 jena. Time se približila nedavno dosegnutom najvišem nivou u pet i po mjeseci od 104,59 jena.Dolar je prema jenu ojačao 0,5 posto, na 80,210 jena, i time zabilježio najviše nivoe u posljednja četiri mjeseca.

Euro je podršku i dalje crpio iz jučerašnjeg nastupa čelnika ECB-a Marija Draghija u njemačkom parlamentu vezanom za ECB-ove kupovine državnih obveznica zemalja u poteškoćama. Njemačkim je zastupnicima Draghi poručio kako nema mjesta za strah da će time doći do nezakonitog finansiranja vlada i jačanja inflacije.

Kretanje kursa eura ipak nije odstupalo od uobičajenog raspona od 1,2888 do 1,3400 dolara, kojeg se čvrsto drži od sredine septembra. U srijedu je tek nakratko pao na najniži nivo prema dolaru u sedmici dana, pogođen slabim vijestima iz njemačke ekonomije.

Dolar je prema jenu zabilježio najviši nivo u četiri mjeseca zbog očekivanja ublažavanja monetarne politike u Japanu. Jen u posljednje vrijeme pritišću nagađanja da bi japanska centralna banka na redovnom zasjedanju 30. oktobra mogla donijeti odluku o daljnjem ublažavanju monetarne politike.

Od važnijih kretanja na deviznim tržištima još se izdvaja skok kursa britanske funte nakon što su najnoviji pokazatelji o BDP-u u trećem tromjesečju pokazali da je Britanija izašla iz recesije, što je smanjilo izglede za popuštanje monetarne politike u toj zemlji na sastanku britanske centralne banke idući mjesec. Funta je tako prema dolaru nakratko poskočila za 0,6 posto, na 1,6144 dolara. (seebiz.eu)

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *