PDV ostaje na 17 odsto

Dodajte komentar

I dok je većina zamalja podigla stopu PDV-a, Crna Gora to, za sada, neće uraditi. Naime, izmjene i dopune zakona o PDV-u, koji je Vlada planirala za četvrti kvartal ove godine, odložene su za narednu godinu.

Da PDV u narednom periodu neće porasti, govori i činjenica da su prijedlogom budžeta za narednu godinu svi prihodi planirani po stopi od 17 odsto, pišu Dnevne novine.

Na ovaj način Crna Gora će i u narenom periodu imati najnižu stopu PDV-a, jer su je sve zemlje u regionu već podigle.

Vlada Srbije usvojila je početkom septembra prvi paket mjera za stabilizaciju javnih finansija, među kojima su povećanje PDV sa 18 na 20 odsto, po PDV-u, Hrvatska ni u kom slučaju ne može biti konkurentna Crnoj Gori, jer je u toj zemlji PDV u odsnosu na Crnu Goru veći za osam procenata.

Vlada Hrvatske je počekom godine povećala PDV sa 23 na 25 odsto, što je za posljedicu imalo trenutno povećanje cijena. I u Bosni i Hercegovini razmišljaju o povećanju poreza na dodatnu vrijednost sa sadašnjih 17 na 25 odsto.

Porez na dodatu vrijednost povećan je u krizi u 18 članica EU, dok je samo u Češkoj i Slovačkoj smanjen. Prema podacima Evropskog statističkog zavoda Eurostat 2012. godine stope PDV-a kreću se od 15 odsto u Luksemburgu i 17 odsto na Kipru do 27 odsto u Mađarskoj i 25 odsto u Danskoj i Švedskoj.

PDV je i danas isti kao i 2000. godine u Belgiji 21 odsto, Bugarskoj 20 odsto, Danskoj 25 odsto, Francuskoj 19,6 odsto, Luksemburgu 15 odsto i Švedskoj 25 odsto. (CdM.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *