Kako je “Google” izgubio 24 milijarde dolara za samo osam minuta

Katastrofalni pad vrijednosti akcija kompanije “Gugl” na berzi pobudio je strahovanja krupnih investitora.

Nakon što je greškom objavljen međubilans kompanije, zabilježen je najveći pad vrijednosti akcija jednog preduzeća u istoriji postojanja berze.

“Gugl” je optužio štampariju “R.R. Doneli & sans”, da je prije planiranog vremena poslala kvartalni izvještaj Američkoj komisiji za hartije od vrijednosti (SEC), u kome se navodi da je kompanija u trećem kvartalu zabilježila pad profita od 20 odsto.

Nakon objavljivanja izvještaja vrijednost akcija je za samo osam minuta pala za devet odsto, na 687,30 dolara. To znači da je njihova vrijednost ispod vrijednosti akcija kompanije “Majkrosoft”, koju je “Gugl” početkom mjeseca tek bio prestigao.

Međubilans poslovanja po pravilu se objavljuje po završetku regularne trgovine na njujorškoj tehnološkoj berzi Nasdaq – u 22 sata po evropskom vremenu, kako bi investitori imali dovoljno vremena da se pozabave obimnim brojkama. Ali, ovoga puta, poslovni rezultati neovlašćeno su objavljeni tri sata ranije.

Direktor i osnivač “Gugla” Lari Pejdž, koji ni sam ne može da vjeruje šta se desilo, izvinio se zbog zbrke.

“Štampari kažu da su malo prerano pritisnuli dugme za slanje”, rekao je Pejdž, prenose agencije.

Check Also

Akcije IRF-a, Pošte i Aerodroma biće uvrštene na regulisano tržište

Akcije Pošte Crne Gore, Aerodroma i Investiciono-razvojnog fonda (IRF) bi, prema preliminarnim analizama Montenegroberze, a …

Leave a Reply

Your email address will not be published.