Casey Research: unca zlata mogla bi dosegnuti 2300 dolara u idućih petnaest mjeseci

Dodajte komentar

Zanimljiva analiza rasta cijene zlata s njenom projekcijom do januara 2014. godine objavljena je na stranicama američke analitičke kompanije  Casey Research. Jef Clark, jedan od vodećih analitičara te kompanije, ustanovio je kako postoji izuzetno visoka korelacija između rasta cijene zlata i rasta novčane mase u opticaju.

Clark na početku svoje analize ističe da bi cijena zlata, ukoliko se postojeći trend ekstrapolira u idućih 15 mjeseci, mogla dosegnuti 2300 dolara za uncu. On zatim objašnjava kako je upravo rast novčane mase u američkim dolarima potencijalno najzanimljiviji za predviđanje kretanja cijene zlata, budući da praćenje nekih drugih monetarnih agregata ni približno tako precizno ne korelira s plemenitim metalima.

Grafikon objavljen na internetskim stranicama Casey Resarch to dobro i pokazuje.

Koeficijent korelacije što su ga izračunali analitičari firme Casey Research između cijene zlata i količine američkoga dolara u opticaju iznosi iznenađujućih +0,94.

Jeff Clark u svojoj analizi potom ističe kako je američka centralna banka FED službeno objavila politiku vremenski neograničenog kvantitativnog oslabljivanja kroz štampanje golemih količina novca bez pokrića, što znači da će monetarna osnova u američkim dolarima nastaviti ekspandirati. To bi nadalje moglo značiti, procjenjuje analitičar Casey Researcha, da bi prosječna cijena zlata u razdoblju od januara do decembra 2014. godine mogla biti oko 2500 dolara za uncu, što iznosi oko 40 posto više od trenutne cijene.

Dodatni uzroci koji mogu podstaknuti rast zlata, prema Clarkovim riječima, monetarna je ekspanzija i drugih vodećih svjetskih valuta. Guverner Evropske centralne banke Mario Draghi takođe je najavio otkup neograničenih količina evropskih državnih obveznica, što je posredno takođe vrlo inflatorna mjera. Ni japanska centralna banka takođe ne namjerava zaustaviti ekspanzivnu monetarnu politiku nego je štoviše namjerava pojačati. Slično je i sa centralnom bankom Kine, Velike Britanije i Švajcarske.

srebrozlato.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *