Beogradska berza: Nedjeljni izvještaj 08.10.2012. – 12.10.2012.

Dodajte komentar

Izuzetno nizak nivo investicione aktivnosti zabeležen je u proteklih pet trgovačkih dana, te je ukupna realizacija u trgovanju bila nepunih 90 miliona dinara. Većina najkvalitetnijih hartija domaćeg tržišta beleži stagnaciju vrednosti, a u proteklom periodu nije bilo jačih podsticaja koji bi promenili ove ustaljene cenovne nivoe. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex 15, porastao je u sedmici jedan odsto što je druga nedelja zaredom kako ova korpa akcija registruje uzlazni trend. Ipak, ovaj pokazatelj od početka godine i dalje beleži popriličan minus od 12,2 procenta. 

Akcije – Najprometnija hartija na tržištu bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je nedelju okončala na nivou od 630 dinara uz promet od 20,8 miliona dinara. NIS je u sedmici skočio 1,3 odsto, delimično i kao posledica saopštenja uprave kompanije da je u prvih devet meseci ostvaren profit na nivou rezultata iz prošle godine. Neto dobit pre kamata, oporezivanja, depresijacije i amortizacije (EBITDA) NIS-a u prvih devet meseci prošle godine iznosila je 32,3 milijarde dinara dok je krajnji rezultat  (neto dobitak) iznosio 27,1 milijardu dinara. Ulagače i dalje najviše muči pitanje dugovanja Srbijagasa prema NIS-u, a od njegovog rešenja u velikoj meri će zavisiti ovogodišnji krajnji rezultat ove najveće domaće kompanije na berzi.

Solidan promet od 13,9 miliona dinara zabeležila je najveća domaća mlekara Imlek, a gro realizacije je ostvaren na nivou od 3.000 dinara. Od početka godine akcije Imleka beleže rast od 27,5 odsto, a ostaje da se vidi u narednom periodu da li je živahnije trgovanje ovom hartijom najava novih aktivnosti oko krajnje prodaje ove mlekare. Akcije Energoprojekt holdinga (ENHL) pale su na kraju sedmice na 500 dinara uz skroman promet na nedeljnom nivou od 2,6 miliona dinara. Dugo iščekivana vanredna skupština akcionara ove kompanije završena je izglasavanjem poverenja upravi kompanije, ali je takođe doneta i odluka da se sprovede vanredna revizija finansijskih izveštaja za proteklu godinu. Ovakav ishod zasedanja pojedini manjinski akcionari i Napred, koji je i inicirao održavanje skupštine, vide kao poraz s obzirom da nije usvojena smena rukovodstva, niti izabrana željena revizorska kuća. Akcije beogradskog Aerodroma „Nikole Tesla“ (AERO) uz neveliki promet od 2,2 miliona dinara blago su oscilirale oko nivoa od 420 dinara. Najveća domaća vazdušna luka objavila je da je tokom septembra uslužila 7,2 odsto više putnika, dok je od početka godine promet putnika porastao za 9,2 odsto.

Od bankarskih akcija najprometnija je bila niška AIK banka (AIKB) koja je registrovala promet od 7,2 miliona dinara, u najvećoj meri na nivou od 1.350 dinara. Akcije ove niške banke od početka godine beleže pad od 17,7 odsto premda se u prvih šest meseci ova banka vratila na stare staze profitabilnosti. Komercijalna banka (KMBN) porasla je tokom sedmice čak 10 procenata i odlučujuće doprinela rastu indeksa Belex 15, ali je ova cenovna promena ostvarena sa mizernom količinom akcija koja ne može biti referentna za tržišni trend. Tražnja za akcijama najveće domaće banke pod kontrolom države i dalje je niska i uglavnom je skoncentrisana oko istorijskog minimuma ove hartije od 900 dinara.

Obveznice stare devizne štednje – I obveznice stare devizne štednje zabeležile su izuzetno nizak promet koji je iznosio 140 hiljada evra. Najprometnija serija bila je A2015 koja je gro prometa ostvarila uz prinos od 5,1 odsto, dok se obveznica A2016 svih dana kretala oko prinosa od 6,5 odsto. Obveznica A2013 nosila je zaradu od oko 5,3 odsto, dok je prinos serije A2014 bio oko 6,2 odsto.

Trezorski zapisi – Protekle sedmice Uprava za javni dug ponudila je tržištu samo jednu emisiju državnih hartija uz prilično slabo interesovanje ulagača, delimično i zbog rasta referentne stope NBS-a. Ponuđeni tromesečni zapisi Trezora prodati su uz stopu prinosa od 12,5 odsto, uz uspešnost od svega 23,1 odsto.

sinteza.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *