Srbija: Banke vratile 1,1 mlrd. eura maticama

Dodajte komentar

Filijale stranih banaka u Srbiji isplatile su svojim maticama u inostranstvu od početka 2011. do kraja juna ove godine 1,195 milijardi evra.

Kako je izjavio Miroslav Marinković, saradnik Makroekonomskih analiza i trendova, Ekonomskog instituta na predstavljanju najnovijeg broja ovog mesečnika u toj sumi nije bilo dobiti banaka niti domaće štednje, jer takvu mogućnost naši zakoni ne dozvoljavaju, već je reč o razduživanju domaćeg bankarskog sektora po osnovu uzetih kredita ali i zajmova privatnog sektora.

Banke su u prvom polugođu ove godine ukupno otplatile 484,4 miliona evra sopstvenih i kredita svojih klijenata. Vrednost vraćenih kredita domaćih banaka maticama u inostranstvu u prvom polugođu ove godine bila je za 41 odsto niža nego u istom periodu 2011.

Marinković tvrdi da navedeni iznosi odliva kapitala ne ukazuju da se smanjuju plasmani evropskih bankarskih grupacija prema Srbiji, već da je reč o vraćanju dospelih rata kredita odobrenih tokom prethodnih godina.

“To je jedino moguće, imajući u vidu strogu zakonsku regulativu Narodne banke Srbije kojom se čuva stabilnost i likvidnost banaka i adekvatnost njihovog kapitala. Eventualni zahtevi bankarskih grupacija za „vanredno” razduživanje putem preraspodele profita i prenosa depozita privatnog sektora iz domaćih filijala matičnoj banci ne mogu se sprovesti na jednostavan način“, kaže Marinković.

Prema poslednjim podacima Banke za međunarodna poravnanja za kraj prvog kvartala 2012. godine, evropske banke su Srbiji plasirale više od 28 milijardi dolara. Većinu čine potraživanja od nefinansijskog privatnog sektora u iznosu od 12 milijardi dolara i potraživanja lokalnih filijala velikih bankarskih grupacija od 10,13 milijardi dolara.

B92.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *