Prva Banka preuzela imovinu Barovića u Kolašinu

Dodajte komentar

Prva banka Aca Đukanovića odlučila je da preuzme zgradu bivšeg šumskog preduzeća Kolašin u centru grada od Izbora Bar Veselina Barovića, zbog kreditnog duga od 786 hiljada eura. U katastru je zabilješka obavještenja o vansudskoj prodaji te nekretnine u korist Prve banke. Zemljište i zgrada se, prema podacima iz katastra, vode na vlasnika Holder brokera Dejana Vasovića, ali on ističe da je kompletnu nekretninu prodao Izboru Bar prije četiri godine.
Šumsko preduzeće je 2006. godine prodalo tu zgradu od 721 kvadrat i prateće zemljište od 457 kvadrata vlasniku Holder brokera Dejanu Vasoviću za nepunih 50 hiljada eura.

– Imao sam dosta planova za to zemljište, ali ništa nijesam mogao da realizujem, jer nije bilo DUP-a za taj dio Kolašina. Kako mi nije bilo do čekanja, bio sam prinuđen da prodam tu nekretninu, a šta se kasnije dešavalo s njom ne znam – rekao je Vasović „Danu”. On je objasnio da je zemljište i objekat prodao 2009. godine Izboru Bar, ističući da ne zna zašto ga nijesu preveli na kompaniju, pošto se u katastru i dalje vodi kao Vasovićeva nekretnina.

– Imam sve papire kod sebe, a dao sam i saglasnost za uknjižbu. Sve smo to odavno završili – rekao je Vasović.

Što se tiče kredita od 786 hiljada eura, koji se vodi kao teret na zemljištu i zgradi, Vasović kaže da ga on nije koristio.

– Izbor Bar je koristio taj kredit i sada ga koristi. Ja sam zaključio ugovor sa Izborom Bar i potpisnik je Prva banka, ali nemam veze sa tim kreditom. Zemljište i zgrada u Kolašinu je jedna od nekretnina koja je data kao instrument obezbjeđenja za taj veliki kredit – navodi Vasović.

Iz službe za informisanje Prve banke juče nijesu mogli da odgovore imaju li kupca za nekretninu, objašnjavajući da najprije moraju da se upoznaju sa hipotekarnim ugovorom i podacima o zemljištu i zgradi.

Izbor Bar je, prema podacima iz Centralnog registra Privrednog suda, u stečaju od februara 2010. godine. Pokušali smo da stupimo u kontakt sa izvršnim direktorom preduzeća Veselinom Ćukićem, kako bismo dobili objašnjenje zašto nekretnina nije uknjižena na njih, imaju li kakve planove, ili će je prodati banka.

Nakon najmanje deset poziva i jedne SMS poruke na mobilni telefon direktora i pet poziva u firmu, nismo uspjeli da dobijemo nikog iz tog preduzeća.

U lokalnoj samoupravi kažu da je donesen DUP za taj dio grada, ali da nijesu upoznati sa promjenom vlasnika placa. Sekretar za urbanizam, uređenje prostora i zaštitu životne sredine Vladan Bulatović je rekao da nije imao nikavu komunikaciju sa vlasnikom parcele i da im se niko nije obratio sa zahtjevom za dobijanje građevinske dozvole.

– Ta lokacija je dobrim dijelom komunalno opremljena i na direktnom je putu prema ski centru Jezerine. Opštini bi odgovaralo da se pojavi ozbiljan investitor i izgradi reprezentativan objekat, koji bi mnogo značio za naš grad u građevinskom i arhitektonskom smislu, ali i zbog prihoda koji bi ostvarila opštinska kasa – rekao je Bulatović.

DUP predviđa gradnju 48 stanova i 10 poslovnih prostora

DUP-om je predviđeno da se na toj urbanističkoj parceli, koja je u zoni Centar, gradi poslovno-stambeni objekat sa suterenom, prizemljem, tri etaže i potkrovljem. Prizemlje bi trebalo da ima maksimalno 959,16 kvadrata poslovnog prostora, dok je planirano 4.795 kvadrata stambenog prostora. DUP predviđa gradnju 48 stanova i deset poslovnih prostora, kao i parking sa 48 mjesta u podzemnoj garaži, ili na parceli.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *