CBCG i MMF zaključili da treba smanjiti ekstremne prinose

Dodajte komentar

Centralna banka treba da razmotri dalje aktivnosti na preduzimanju privremenih mjera koje se odnose na ograničavanje ekstremno visokih kamatnih stopa jer bi niže aktivne kamatne stope mogle da pokrenu pojedine privredne sektore, dok visoke pasivne kamate imaju elemente nelojalne konkurencije, ocijenjeno je na sastanku guvernera Radoja Žugića sa predstavnicima misije MMF-a Nadimom Ilahijem Matjuom Gertnerom. 

– Postignuta je saglasnost da politika kamatnih stopa treba slobodno da se formira na tržištu u skladu sa poslovnim politikama banaka, kao i da treba promovisati fer i otvoreni ambijent – navodi se u zajedničkom saopštenju Centralne banke i MMF -a.

Ocijenjeno je i da je finansijska stabilnost bankarskog sektora ojačana novim dokapitalizacijama, ali da su i dalje prisutni izazovi vezani za oživljavanje kreditne aktivnosti i smanjenje loših kredita.

– Razmotrena je aktivnost CBCG u vezi sa kreiranjem modela restrukturiranja loših kredita u kojem će akcenat biti stavljen na sistemskom pristupu rješenju – stoji u saopštenju u kom ističu da je na sastanku konstatovan kontinuirani oporavak štednje i depozita, kao i visok nivo priliva stranih direktnih investicija.

Razgovaralo se i o aktuelnoj ekonomskoj situaciji i izgledima rasta crnogorske ekonomije u narednom periodu, a stopa rasta BDP-a u prošloj godini ocijenjena je pozitivno. Značajan rast je, prema ocjeni stručnjaka, ostvaren u turizmu i trgovini, a sa poteškoćama se suočavaju industrija, građevinarstvo i šumarstvo, a izrazli su i zabrinutost zbog povećanja i nivoa javnog duga.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *