ECB i Bank of England zadržale rekordno niske kamatne stope

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) i britanska centralna banka – Bank of England (BoE) u četvrtak su ostavile ključne kamatne stope na rekordno niskim nivoima, u skladu s očekivanjima tržišta.

Centralna banka eurozone odlučila je tako zadržati ključnu kamatnu stopu na rekordno niskih 0,75 posto, stoji u ECB-ovom saopštenju, objavljenom po završetku redovnog mjesečnog zasjedanja.

Tvrdokorno visoka inflacija gurnula je u drugi plan strah od moguće nove recesije kod donošenja odluke o kamatnim stopama. Potrošačke cijene u eurozoni u septembru su bile 2,7 posto više u poređnjeu s istim mjesecom godine ranije i već su 22. mjesec iznad ciljanog ECB-ovog nivoa, od “malo ispod dva posto”.

Sada će pažnja tržišta biti usmjerena, kao i obično, press konferenciji ECB-ova čelnika Marija Draghija. Tržište posebno zanima što će reći u vezi plana kupovine državnih obveznica, ali i u vezi prognozi za ekonomiju 17-člane eurozone.

U odvojenom izvještaju Bank of England danas je objavila da je ključnu kamatnu stopu ostavila na rekordno niskih 0,5 posto, na kojoj se nalazi od marta 2009. godine.

Ujedno je potvrđen aktuelan program kupovine britanskih državnih obveznica, ključan u bančinoj strategjii kvantitativnog ublažavanja, ukupne vrijednosti 375 milijardi funta (604 milijarde dolara). Takva odluka takođe je bila u skladu s očekivanjima tržišta. (seebiz.eu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *