Milošević: Kamate moraju padati, politika nemiješanja je prošlost

Dodajte komentar

Danas, nakon toliko vremena, ipak sam doživio satisfakciju, jer politika aktivnog nemiješanja guvernera u regulatorni okvir koji se odnosi na kamatne stope u bankarskom sistemu je prošlost, ocijenio je Milošević

– Drago mi je da su poslije nekih šest, ili više mjeseci, Centralna banka i guverner Radoje Žugić, prihvatili inicijativu sa kojom sam ja izašao još u januaru ove godine , a to je da se nađe model koji će smanjiti kamatne stope, rekao je Portalu Analitika viceguverner CBCG Velibor Milošević.

Guverner Žugić je na otvaranju nove zgrade  Societe Montenegro banke u Pogorici kazao da zahtjev Centralne banke da se smanje eksterno visoke kamatne stope- nije pogodbena aktivnost, već stvarni zahtjev za očuvanje finansijske stabilnosti.

Milošević je istakao da je tom izjavom Žugića – on dobio satisfakciju.

– Iako sam tada insistirao na smanjenju kamatnih stopa, predložio model i fiskalnom autoritetu, međutim nijesam pronašao adekvatne sabesjednike za tu vrstu priče, nijesam imao podršku, osim deklarativnu, ni matične kuće. Međutim, i to je u redu. Nekad i ljudi od struke imaju različita mišljenja. Danas, nakon toliko vremena, ipak sam doživio satisfakciju, jer politika aktivnog nemiješanja guvernera u regulatorni okvir koji se odnosi na kamatne stope u bankarskom sistemu je prošlost. Drago mi je da je guverner jasno saopštio, ovaj put, nedvosmislenu poruku, da kamate moraju ići dolje, objasnio je Milošević.

Prema njegovim riječima, kamate moraju padati da bi se pokrenula privreda.

– Sazreo sam u uvjerenju da je to jedini način da se privreda pokrene, da se banke stave u funkciju koja im je stipulisana zakonima. Jer svi znamo da bankarski i realni sektor funkcionišu na sistemu spojenih sudova. Problem u jednom sektoru, prije ili kasnije će se preliti na drugi sektor. S toga nas posao bi morao da bude i taj, da kreiramo uslove i obezbijedimo da kreditna aktivnost bude usmjerena u korist privrede i građana. Naravno, uz prihvatljive kamatne stope. Ono što ja zaista tesko mogu razumjeti jeste i to da komercijalne banke ne vide, da dugoročno, opstanak banaka zavisi od opstanka privrede, precizirao je viceguverner CBCG, ističući da sniženje kamata nije protivno zakonu.

– Stav je pravnika da za smanjenje kamatnih stopa postoji pravno uporište, i vrlo brzo očekujem reakciju u vidu donošenja regulative, sto je guverner i najavio, koja će urediti ovo pitanje, što će posljedično podrazumijevati imperativnu primjenu, bez mnogo odlaganja, zaključio je viceguverner Milošević.

portalanalitika.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *