Na tenderu za Institut Igalo Vichy daje više za ulaganja, MK grupa za akcije

Dodajte komentar

Francuska kompanija Viši ponudila je oko 300.000 eura za 56,48 državnih odsto akcija Instituta Igalo, a beogradska MK grupa oko šest miliona eura, nezvanično je saopšteno “Vijestima” u Tenderskoj komisiji, naglašavajući da podaci nijesu konačni jer su ponude 28. septembra tek otvorene.

MK je u vlasništvu srbijanskog biznismena Miodraga Kostića.

Za investicije, prema nezvaničnim informacijama, Viši je najavio oko 30-ak miliona eura, a oko 120 miliona je predviđeno za dopunske sadržaje, mada nije izvjesno da će taj dio ponude biti vrednovan. Kostić je ponudio ulaganja od oko 20 miliona eura.

“Treba prvo da u roku od sedam dana ispitamo ispravnost ponuda. Nakon detaljne analize, saopštićemo da li će obje biti razmatrane i konačne ponuđene cifre”, saopštili su iz komisije.

U vrednovanju ponuda, ključni je ponuđeni investicioni program.

Tržišna vrijednost 215.954 akcije Instituta Dr Simo Milošević, koje državni fondovi prodaju, sada iznosi oko 6,9 miliona eura

Knjigovodstvena cijena dionice Instituta je 159 eura, što znači da većinski paket akcija zdravstveno-turističkog centra nominalno vrijedi 33,4 miliona eura.

Vlada ne odustaje od privatizacije Instituta, bez obzira što se radi o najznačajnijem crnogorskom zdravstvenom centru za multidisciplinarno banjsko liječenje.

Dva pokušaja privatizacije od aprila 2008. neuspješno su okončana. Aktuelni tender je objavljen početkom avgusta.

Na prethodnom tenderu nije bilo zainteresovanih, a na prvom je Kostić bio u partnerstvu sa švajcarskom kompanijom HASS biznismena Filipa Ceptera, ali je ugovor o kupoprodaji poništen. Iz Cepterove kompanije nijesu na vrijeme platili 56,48 odsto državnih akcija i garantovali najavljene investicije.

Kompanija Viši bavi se njegom kože, promjenama povezanim sa starenjem, zaštitom kose. Baza njihovih proizvoda je termalna voda iz francuskog grada Viši. Banjska voda iz toplih izvora grada upotrebljavala se u 17. vijeku za liječenje mnogobrojnih bolesti i potvrđena su njena ljekovita svojstva. Viši je dio kozmetičke grupacije Loreal (L`oreal).

S obzirom da je Kostić poznat u poslu sa nekretninama, a ne u projektima iz oblasti zdravstva, reference takvog ponuđača nijesu preporuka za Institut u Igalu.

MK grupa je holding kompanija, a prema podacima sa sajta, bavi se strateškim vođenjem poslovanja i korporativnim upravljanjem u oblastima poljoprivrede i poljoprivredne industrije, turizma, upravljanja nekretninama, IT tehnologije, finansija.

Najveći dio poslovanja grupe Miodraga Kostića odnosi se na poljoprivrednu proizvodnju, industriju i trgovinu poljoprivrednim proizvodima. Preduzeća iz sastava MK grupe su proizvođači i izvoznici šećera, pšenice, kukuruza, soje, ječma, uljane repice, stočne hrane.

U imovinskoj karti ima desetine hiljada hektara oranica sa poljoprivrednom mehanizacijom, skladišne kapacitete, četiri fabrike šećera, mlinove, voćnjake i plastenike, kao i poslovne zgrade, hotele, građevinsko zemljište.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *