S&P 500 s najvećim dnevnim padom od juna

Na Wall Streetu je S&P 500 indeks u utorak zabilježio najveći dnevni pad od juna jer je ulagače na prodaju akcija navelo smanjenje procjena poslovanja kompanija, među ostalim Caterpillara.

Dow Jones indeks oslabio je 101 bod, ili 0,75 odsto, na 13.457 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,05 odsto, na 1.441 bod, a Nasdaq indeks 1,36 odsto, na 3.117 bodova. Za S&P 500 to je najveći dnevni pad od 25. juna, a za Nasdaq indeks od 20. jula.

Caterpillar se uvrstio na listu velikih američkih kompanija koje posljednjih sedmica upozoravaju na pogoršanje uslova poslovanja u svijetu. Nakon što je smanjio procjene rezultata u 2015. godini, cijena akcija vodećeg svjetskog proizvođača teške mašinerije pala je juče više od 4 odsto.

Zbog niza takvih upozorenja, analitičari smanjuju procjene poslovanja kompanija u trećem tromjesečju, pa u anketi Reutersa očekuju da su zarade 500 kompanija iz S&P indeksa pale za 2,2 odsto u odnosu na isti lanjski period, što bi bio prvi pad dobiti u tri godine. Pod pritiskom je posljednjih dana i akcija Applea, najveće svjetske kompanije po tržišnoj kapitalizaciji. Nakon što se prošle sedmice, po prvi put u istoriji, probila iznad 700 dolara, cijena akcije tog tehnološkog diva pala je juče 2,5 odsto, na 673 dolara.

Ulagače zabrinjava slabost privrede. Doduše, juče objavljeni makroekonomski podaci o povjerenju potrošača i cijenama kuća u SAD-u nešto su bolji nego što se očekivalo, no ne toliko da bi najavljivali zaokret u trendovima. Zbog toga se postavlja i pitanje efikasnosti nedavno uvedenih novih mjera američke centralne banke za podsticanje privrede.

U ponedjeljak je predsjednik Fedove filijale u San Francisku John Williams kazao da bi centralna banka iduće godine mogla produžiti program za kupovinu obveznica kako bi se smanjila nezaposlenost. No, juče je Charles Plosser, predsjednik Feda u Philadelphiji, kazao da nedavni treći krug kvantitativnog popuštanja monetarne politike neće znatnije podstaći rast privrede i pad nezaposlenosti. Upravo su mjere Feda podržavale tržište posljednjih mjeseci, pa je od početka trećeg tromjesečja S&P 500 indeks porastao 5,8 odsto.

Kako se bliži kraj kvartala, moguće je, kažu analitičari, da će ovih dana uslijediti uobičajeno ‘uljepšavanje portfelja’, kupovanje akcija koje su najviše porasle, a prodaja onih koje su podbacile. No, juče je taj efekt izostao.

Na evropskim su berzama cijene akcija juče blago porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,36 odsto, na 5.859 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,16 odsto, na 7.425 bodova, a pariški CAC 0,47 odsto, na 3.513 bodova. (capital.ba)

Check Also

Obavezno smanjenje plata u Montekargu

Ukupan fond zarada za ovu godinu, uz smanjenje od deset odsto, u državnoj željezničkoj kompaniji …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *