Svjetskim bankama nedostaje 374 milijarde eura

Dodajte komentar

Prema procjeni Banke za međunarodna poravnanja (BIS), da su novi propisi već stupili na snagu, najveće svjetske banke morale bi da “nabave” ukupno 374 milijarde evra dodatnog kapitala.

Novi propisi postupno će stupati na snagu od početka sljedeće godine, a u cijelosti bi trebalo da se počnu primjenjivati od 2019. godine.

BIS svakih pola godine objavljuje procjene o iznosu koji nedostaje bankama da bi dostigle propisanu stopu adekvatnosti osnovnog kapitala od sedam odsto.

Najnovija procjena o nedostatku 374 milijarde evra za 111 milijardi je manja od procjene koju je BIS imao u aprilu.

Tada je BIS izračunao da bi banke morale prikupiti 486 milijardi evra da su propisi stupili na snagu krajem juna prošle godine.

Prosječna stopa adekvatnosti osnovnog kapitala, prema novim propisima, trebalo bi da iznosi 7,7 odsto, a u uzorku od 102 banke – njih 30 ne bi ispunilo te uslove.

BIS navodi da se u uzorku od 102 banke nalazi 13 američkih, 13 japanskih, osam njemačkih, te po šest banaka iz Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Kine i Turske…Imena banaka nisu navedena.

Evropska agencija za banke (EBA) procijenila je da bi 27 od 48 najvećih banaka moralo da namakne 242 milijarde evra dodatnog kapitala da je novi standard bio na snazi u junu prošle godine.

Novi propisi mogli bi donijeti probleme u perifernim ekonomijama – upozoravaju finansijski stručnjaci.

Zbog novih propisa banke su posljednjih godina prisiljene da prikupe dodatni kapital.

Novi prijedlozi u EU idu u tom pravcu, jer se planira stvaranje Fonda u koji će sve banke davati doprinose, a one koje se nađu u problemima onda bi se sanirale upravo sredstvima iz tog fonda. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *