Evropske akcije u padu uprkos dobrim vijestima iz Njemačke

Dodajte komentar

Najveće evropske berze zaključile su juče poslovanje sa oslabljenom vrijednošću akcija, kao i dan ranije, uprkos rastu povjerenja njemačkih investitora, budući da su trgovci unovčili profit nakon prošlonedjeljnog skoka na berzama.

Britanski indeks FTSE 100 pao je za 0,47 odsto na 5.865,81 poen, frankfurtski DAKS 30 za 0,67 odsto na 7.354,29 poena, a indeks berze u Parizu CAC 40 za 0,90 odsto na 3.521,61 poen, prenijela je agencija AFP. Indeksi berzi u Madridu i Milanu potonuli su za 1,10 odnosno 2,39 odsto.

– Prerano je da pričamo o obrnutom trendu na berzama, ovo je prije smirenje nakon rasta iz prethodnih deset dana – izjavio je trgovac “Barkliza” Reno Mural, dodajući da Španija i dalje predstavlja razlog za zabrinutost, uprkos tome što je uspjela da pribavi 4,5 milijardi evra prodajom kratkoročnih obveznica po nižim kamatnim stopama.

Američke berze su se kolebale, pa je industrijski indeks Dau Džons bio nepromijenjen, dok su indeks S&P 500 i tehnološki indeks Nasdak skliznuli za 0,11 odnosno 0,05 odsto.

– Potezi centralnih banaka u Evropi i SAD namijenjeni podsticanju globalne ekonomije nisu uspjeli da umire tržišta – naveo je analitičar brokerske kuće “IG markets” Džerom Vinerije.

Međutim, cijena akcija američkog tehnološkog giganta “Epl” je prvi put, od kad kompanija postoji, porasla na 700 dolara, čemu je doprinijela vijest o velikoj tražnji novog mobilnog telefona tog proizvodjača “ajfon 5″ . Time je vrijednost najveće svjetske firme po tržišnoj kapitalizaciji porasla na 656 milijardi dolara.

Na valutnoj berzi, evro je pao na 1,3059 sa 1,3114 dolara, koliko je vrijedio u ponedeljak, kada je zajednička evropska valuta u jednom trenutku dostigla najvisisnivou u posljednja četiri i po mjeseca od 1,3172 dolara.

Povjerenje investitora u Njemačkoj povećano je u septembru po prvi put za pet mjeseci, zahvaljujući novom programu Evropske centralne banke za kupovinu obveznica, pokazali su podaci ekonomskog instituta ZEW. Pokazatelj povjerenja investitora povećan je ovog mjeseca na minus 18,2 poena, sa minus 25,5 poena u avgustu.

“To je prvi porast tog pokazatelja poslije četiri uzastopna mjeseca sniženja. Činjenica da je taj indikator i dalje na negativnoj teritoriji govori da finansijski stručnjaci nastavljaju da prognoziraju usporavanje njemačke ekonomije tokom sljedećih šest mjeseci”, navedeno je saopštenju ZEW, uz primjedbu da okončanje silaznog trenda, ipak, pokazuje da eksperti smatraju da će ekonomsko usporavanje biti umjereno.

Američka centralna banka je prošle nedjelje navela da će pokrenuti treću rundu kupovine obveznica, poznatu kao kvantitativno labavljenje, u pokušaju oživljavanja najveće svjetske privrede.

Na berzanska kretanja uticalo je i zaoštravanje krize oko spornih ostrva, koje ugrožava trgovinske veze između Kine i Japana. Tri najveća japanska proizvođača automobila naveli su da su zatvorili fabrike u Kini ili smanjili proizvodnju.

Zatvaranje japanskih fabrika i prodavnica u Kini zbog antijapanskih demonstracija dovodi u pitanje milijarde dolara investicija i daleko veću sumu koja se ostvaruje u trgovini između druge i treće po veličini ekonomije na svijetu. (capital.ba)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *