Aktiva slovenačkih banaka u prvih šest mjeseci pala za 1,2 mlrd eura

Dodajte komentar

Ukupna aktiva slovenačkih banaka u prvom polugodištu 2012. smanjena je za 1,2 milijarde eura,objavila je Banka Slovenije. Pad aktive posljedice je prvenstveno isplate obveznica NLB-a izdatih 2009. uz garancije države te sniženih ulaganja države.

Banke u Sloveniji suočavaju se s rastućim troškovima otpisa i rezervacija, što utiče na njihove poslovne rezultate. Iako su na polugodištu zabilježile dobit, gubitak prije poreza u prvih sedam mjeseci iznosi četiri miliona eura. Banke su u tom razdoblju povećale bruto prihode, prvenstveno na račun većih nekamatnih prihoda.Krajem juna ukupna aktiva banaka u Sloveniji iznosila je nešto manje od 48,8 milijardi eura, što je 2,1 posto manje nego godinu dana ranije.Nastavlja se trend otplate obveza prema inostranim povjeriocima, što je djelimično posljedica sniženja kreditnog rejtinga dugoročnog državnog duga i nekih banaka. Pri tome centralna banka navodi da ti finansijski izvori nisu u cijelosti nadomješteni stabilnijim izvorima.Opseg kredita je zbog skupih stranih izvora i niže potražnje kreditno sposobnih preduzeća i domaćinstava ograničen. Krediti nebankarskom sektoru u junu su pali za 5,8 posto. Ulozi domaćinstava porasli su pak za pola posto i zaostaju za rastom u prošloj godini.

Na tržištu kapitala Banka Slovenije opaža povećanje prijava u domaće investicijske fondove. Iako su u julu svjetski berzansi indeksi porasli, indeks Ljubljanske burze SBI TOP u istom razdoblju pao je za 1,1 posto dok pad na godišnjem nivou iznosi 29,1 posto. (seebiz.eu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *