Kraj švajcarske bankarske tajne: Klijenti bi mogli povući stotine milijardi?

Dodajte komentar

Švajcarska bi mogla da prestane biti raj za otvaranje tajnih bankovnih računa – klijenti najavljuju povlačenje ogromnih suma iz švajcarskih banaka.

U najvećoj banci UBS očekuju da će evropski klijenti povući stotine milijardi franaka zbog obustavljanja mogućnosti korištenja tajnih računa, koji im omogućavaju izbjegavanje plaćanja poreza.

Promjene u poreskom i finansijskom sistemu mogle bi da teško pogode najveće švajcarske banke, koje su kroz istoriju bile poznate kao sigurna luka za kapital, koja garantuje maksimalnu diskreciju i tajnost.

Onda je došlo do preokreta. Naime, mnoge zemlje požalile su se da njihovi građani izbjegavaju plaćanje poreza tako što novac drže na tajnim računima u Švajcarskoj, pa je ta zemlja pod sve većim pritiskom da promijeni svoju regulativu.

Jerg Zeltner, rukovodilac upravljanja imovinom u banci UBS upozorava da bi švajcarske banke mogle vrlo brzo da dožive “odliv” od 12 do čak 30 milijardi franaka iz ukupne evropske imovine, navode mediji.

Kao posljedica reorganizacije finansijskog centra i planiranog poreza po odbitku, pretpostavljamo da će stotine milijardi franaka `iscuriti` iz Švajcarske, rekao je Zeltner.

Njemački finansijski servisi procjenjuju da bi evropski klijenti do 2016. godine mogli iz švajcarskih banaka povući čak 200 milijardi franaka od ukupno 789 milijardi evra imovine oslobođene poreza.

Druga najveća švajcarska banka “Kredit svis” procjenjuje da će klijenti u zapadnoj Evropi podići do 37 milijardi dolara tokom nekoliko godina, upravo zbog pritisaka u vezi sa porezom.

Švajcarska bankarska tajna našla se tako pod pritiskom zemalja kojima je trebala gotovina i koje su upravo preko Švajcarske počele borbu protiv utaje poreza.

Švajcarska ima dogovor sa Njemačkom, Velikom Britanijom i Austrijom o oporezivanju računa njihovih državljana, a nada se i sporazumu sa Italijom i Grčkom.

Međutim, najvažniji dogovor, onaj sa Njemačkom, doveden je u pitanje, jer njemački socijaldemokrati smatraju da je preblag za utajivače poreza. (capital.ba)

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *