Pad cijena akcija na Wall Streetu

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene akcija pale jer su ulagači uoči sjednice Feda polovinom ove sedmice odlučili povući dobit s tržišta, nakon što su cijene akcija dostigle najviše nivoe u gotovo pet godina.

Dow Jones indeks oslabio je 52 boda, ili 0,39 odsto, na 13.254 boda, dok je S&P 500 pao 0,61 odsto, na 1.429 bodova, a Nasdaq indeks 1,03 odsto, na 3.104 boda.

Prošloga je petka S&P 500 indeks dostigao najviši nivo od januara 2008. godine, što je neke ulagače navelo na povlačenje dobiti s tržišta uoči sjednice čelnika američke centralne  banke polovinom sedmice.

„Tržište je posljednjih mjeseci znatno poraslo, stoga kratkoročno prijete rizici od pada cijena“, kaže Jim Award, direktor u kompaniji Zephyr Management.

Nakon razočaravajućih podataka s američkog tržišta rada, većina analitičara očekuje da će Fed u četvrtak najaviti novi, treći krug kvantitativnog popuštanja monetarne politike.

No, kako se taj potez američke centralne banke očekuje već mjesecima, vjerovatno je već ugrađen u cijene akcija, pa je pitanje ima li još prostora za rast tržišta.

Nesigurnost je tim veća što će ove sedmice njemački ustavni sud donijeti odluku o tome je li uspostava evropskog fonda za finansijsku pomoć ESM u skladu s njemačkim zakonima.

Prošlosedmična najava odlučnih mjera Evropske centralne banke za suzbijanje dužničke krize pozitivno utiče na tržište, no ako njemački ustavni sud ne ispuni očekivanja, to bi zakomplikovalo situaciju u evrozoni, prenose agencije.

Loše na tržište utiče i niz izvještaja o slabosti najvećih svjetskih ekonomija. Evrozona je na pragu recesije, a juče objavljeni slabi podaci o trgovinskoj razmjeni potvrdili su da se usporava rast kineske, druge po veličini svjetske ekonomije.

Na oprez ulagača ukazuje mršav obim trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je juče zamijenilo samo oko 5,5 milijardi akcija, dok je lani prosječan dnevni obim iznosio 7,8 milijardi.

I na evropskim su berzama cijene akcija juče pale. Londonski FTSE oslabio je 0,03 odsto, na 5.793 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,01 odsto, na 7.213 bodova, a pariški CAC 0,37 odsto, na 3.506 bodova. CApital.ba

Check Also

Pale cijene dionica na Wall Streetu

Cijene dionica na Wall Streetu su pale jer su ulagači nesigurni zbog usporavanja oporavka privrede, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *