CG turizam: Elitni smještaj samo u najavi

Kotoru je neophodno da što prije dobije jedan reprezentativni hotel.

Recimo na lokaciji hotela „Fjord“, koji je stradao u zemljotresu (odnosno URC „Slavija“), na samoj obali, nedaleko od starog kotorskog grada. Sumirajući neke rezultate ovogodišnje sezone, Mirza Krcić, direktor TO Kotor, naglašava da ovaj drevni grad, izuzetne kulturne baštine i tradicije, ali i intenzivnog kulturnog života tokom ljeta, ima samo oko pet hiljada ležajeva, što je premalo da bi ugostio sve znatiželjnike.

Slične ocjene stižu i iz drugih turističkih centara južne obale. Čak i sa najposjećenije budvanske rivijere, duž koje je i najviše dobrih hotela, koji su odlično posjećeni i tokom ljeta i van sezone. Najbolji primjer za to su elitni „Splendid“, „Belvi Ibero star“, „Tara“, „Mediteran“, „Montenegro“, i „Kvin“ u Bečićima, „Maestral“ u Miločeru, „Avala“ i „Mogren“ u Budvi, čiji su apartmani veoma traženi.

– Odavno već govorimo o nužnoj potrebi izgradnje novih, modernih hotela koje savremeno turističko tržište traži, koji će našu obalu svrstati u red najtraženijih – kaže Žarko Radulović, predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja.

– Ima najava da će se oni graditi, ali to sporo ide. Sa jedne strane, nismo baš fleksibilni u obezbjeđivanju potrebnih papira za nove investitore, a sa druge finansijska kriza, koja vlada širom svijeta, usporava dolazak ulagača kapitala.

I Herceg Novom, izuzetnom turističkom centru, trebaju novi hoteli. Privatizacija HTP „Boka“, obavljena prije neku godinu uz pompezne najave crnogorskog biznismena Dragana Brkovića, pokazala se neuspješnom. Hotel „Tamaris“ je porušen, a nije izgrađen novi, a pod ključem je već tri godine i hotel „Igalo“.

Novi hoteli za goste sa punim novčanicima koje privlači crnogorska obala potrebni su Ulcinju, Sutomoru, Tivtu, gdje stari objekti sa dvije-tri zvjezdice već dugo samo preživljavaju nudeći polupansione tokom ljeta po niskim cijenama.

Krajem ovogodišnje sezone, krenule su i najave boljih dana kada su u pitanju hoteli. Najkonkretniji su bili u Budvi, za koju bez sumnje vlada i najveće interesovanje. Po riječima gradonačelnika Lazara Rađenovića, već ove jeseni će početi gradnja luksuznog hotela „Rivijera dva“ u Petrovcu, hotela „Metropol“ u Bečićima, kao i gradnja nove „Kraljičine plaže“ u Miločeru (na mjestu gdje će biti porušen stari hotel). Za njih su, kako je rečeno, papiri spremni.

U uvali Pržno kod Tivta porušen je hotel „Plavi horizonti“, kog je zajedno sa lijepom lokacijom uz pješčanu plažu kupio „Katar dijar“ od HTP „Primorje“. Uskoro treba da počne gradnja novog, modernog hotelskog kompleksa. Već duže vrijeme egipatski „Oraskom“ nagovještava gradnju turističkog kompleksa na Luštici. Ima i drugih najava, ali zasada ne i konkretnih radova.

Koliko će obećanja data ovih dana biti sprovedena u djelo, pokazaće naredni mjeseci. Jedno je sigurno: novi hoteli su i te kako potrebni duž cijele crnogorske obale. Za njih treba dosta para, koje Crna Gora nema.

Odlični mali hoteli

Domaća obala ima i lijepe izuzetke. Riječ je o malim, modernim hotelima, koji privlače slavne i bogate. Jedan od njih je „Forca mare“, smješten u naselju Dobrota kod Kotora. On je dosad ugostio Roberta Kavalija, muzičku zvijezdu Bijonse, porodicu bankara Natjanela Rotšilda. Ljetos su u njemu boravili slavni trener Barselone Pep Gvardiola, njegov kolega iz Ajaksa Ronald de Bur, legendarna pjevačica Tina Tarner. Dobre male hotele koji su na meti turista ima i budvanska rivijera, kao i najjužniji dijelovi obale. No, njih je malo, a sa druge strane ne mogu zamijeniti velika, raskošna hotelska zdanja, kakva imaju razvijene turističke zemlje Mediterana. Novosti.rs

Check Also

Put oko svijeta kruzerom koji traje 9 mjeseci: Svi kontinenti i preko 150 destinacija

Kompanija Royal Caribbean International najavila je svoje novo krstarenje pod imenom Ultimate World Cruise, epsko …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *