Oprezno sa dječjom štednjom

Dodajte komentar

Ko ima da, pored skupog školovanja djece i uglavnom nedovoljnih i neredovnih primanja, uštedi dio novca mogao bi mališanima olakšati budućnost, a jedno od rješenja mogla bi biti dječja štednja.

Izdvajanjem, primjera radi, 20 eura mjesečno iz kućnog budžeta ( 240 eura godišnje) , nakon dvije ili tri godine štednje, roditelji se mogu osloboditi i septembarskih briga prilikom polaska djeteta u školu, a kontinuiranom štednjom niz godina može se sakupiti i suma za finansiranje studija.

Većina banaka u Crnoj Gori nudi neki oblik dječje štednje, a prije konačne odluke o otvaranju štednog naloga valja dobro razmotriti ponude i kamatne stope koje variraju zavisno od statusa klijenta u banci, perioda na koji se novac želi oročiti, visine štednog uloga…

Prednost dječje štednje može biti i u tome što su kamate veće nego na standardnu štednju. Pojedine banke nude, pored redovne kamate, i dodatnu premiju na obračunatu kamatnu stopu. Iznos premije zavisi od roka oročenja, jer što je rok duži, premija je veća.

Bitna činjenica je i da banke klijentima omogućavaju uplate prema finansijskim mogućnostima i dinamici koju klijenti sami odrede, ali postoje i ograničenja prilikom ugovaranja kada se određuje koliku sumu štediša treba da uplati prilikom otvaranja naloga.

Novac mogu uplaćivati, pored roditelja, članovi uže i šire familije, a štedjeti se može od rođenja djeteta do punoljetstva.

Šta treba za štedni nalog…

Za otvaranje štednog naloga neophodan je izvod iz matične knjige rođeni djeteta, kopija pasoša ili lične karte roditelja, a za staratelja i rješenje o starateljstvu. Kod pojedinih banaka je potreban minimalni ulog.

Prema tvrdnjama iz banaka, interesovanje za dječju štednju raste. Da li je to tačno nije moguće provjeriti, jer Centralna banka (CBCG) ne vodi tu vrstu statistike.

Za djecu do 14 godina NLB Montenegrobanka ima “medenu štednju” po kamatnoj stopi od tri odsto godišnje. Roditelji, članovi uže i šire porodice mališana mogu uplatiti kad žele i koliko žele novca putem trajnog naloga. Minimalni period oročenja mora biti mjesec dana. Maksimalni iznos štednje je 20.000 eura, a novac se može podići sa računa u svakom trenutku.

“Prilikom prve uplate poklanjamo NLB kasicu za štednju, nagradni karton, kao i prvu nagradnu naljepnicu. Prilikom svake naredne uplate, dijete na poklon dobija po jednu nagradnu naljepnicu, a nakon sakupljene četiri svakih tri mjeseca na šalteru u banci čeka ga drugi poklon. Što više naljepnica dijete prikupi, to će više poklona dobiti” , istakli su iz NLB Montenegrobanke.

Uslovi za najmlađe

Broj otvorenih ”medenih štednji” , kako tvrde u NLB banci, od početka godine do septembra veći je za 22 odsto u odnosu na uporedni godišnji period.

U Hipotekarnoj banci nude “mravca” za koji je minimalni ulog 20 eura, dok je visina daljih uplata po izboru klijenta. Kamata zavisi od perioda oročenja i visine uloga, tako da je 3,2 odsto za 5.000 eura na period od pola godine do 6, 2 odsto za maksimalnih 50.000 eura na 36 mjeseci.

U CKB-u imaju štednju bez ograničenja minimalnog uloga. Minimalni period na koji se novac može oročiti je 13 mjeseci (kamata je 5,05 odsto), a maksimalni 24 mjeseca (5,4 odsto). Kamata se isplaćuje nakon isteka perioda oročenja, a ugovor se može obnoviti osam dana nakon što je istekao.

Prva banka osmišljava proizvode namijenjene najmlađima koje namjerava da promoviše u oktobru.

U Erste banci najmlađe čeka “medo štedo” za koji je minimalni ulog 20 eura, a iznos se može povećavati kada se god poželi. Kamatna stopa zavisi od visine i perioda oročenja, pa se kreće u rasponu od 3,40 odsto ako se štedi do 5.000 eura na pola godine ili 5,20 odsto za maksimalnih 10.000 eura na 36 mjeseci.

Ukoliko se ne prekine štednja i ne podiže novac, tokom trajanja ugovora, u zavisnosti od perioda oročenja i statusa klijenta, banka odobrava dodatno i premiju od minimalnih deset odsto za šest mjeseci do 40 odsto za 36 mjeseci.

Po kamati od tri odsto za najmlađe do 15 godina se može štedjeti u Hipo Alpe Adria banci, a štednjom “hipo zvrk” se raspolaže u svakom momentu. Za štediše imaju i Hipo zvrk klub, a sakupljajući naljepnice po osnovu svih uplata od po 15 eura spremni su i pokloni.

Članovima kluba i pokloni za rođendan. U Hipo Alpe Adria banci tvrde da su građani zainteresovani da štede za najmlađe, te da je od početka godine taj proizvod uvećan za 13 odsto.

“Sože štednjica” najmlađe čeka u Sosijete ženeral Montenegro koju roditelji mogu otvoriti u bilo kojem trenutku. Minimalni inicijalni ulog je 50 eura, a minimalni mjesečni ulozi pet eura.

Gornja granica za oročenje nije određena, dok je kamata 5,6 odsto godišnje za prvu godinu oročenja. Za svaku narednu se određuje po automatizmu prema politici banke.

“Vijesti” su predstavile ponudu većine banaka, jer ostale za sada nemaju dječju štednju u ponudi. (vijesti.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *