Odluke ECB-a podstakle snažan rast cijena zlata i srebra

U svega nekoliko minuta, cijena zlata skočila je na svjetskim berzama za oko 20 dolara, dosegnuvši nivo od 1725 dolara za uncu (31,1 gram).

Na taj je način nastavljen uzlazni cjenovni trend na tržištu plemenitih metala koji je započeo jučerašnjom najavom Evropske centralne banke o neograničenome otkupu državnih obveznica zemalja Evropske Unije na sekundarnome tržištu. Uzimajući u obzir današnji cjenovni skok, cijena zlata nije bila tako visoka još od sredine marta ove godine.Mario Draghi, guverner Evropske centralne banke, na jučerašnjoj je konferenciji za novinare, kao što su mnogi analitičari očekivali, predstavio drastične mjere za stabilizaciju evropskoga finansijskog sektora. Najnovijim mjerama Evropska će centralna banka nastojati zadržati kamatne stope na državne obveznice niskima kako bi pomogla najzaduženijim evropskim zemljama prebroditi dužničku krizu u kojoj su se našle.No, najnovije mjere izrazito su inflatornoga karaktera, zbog čega su učesnici na tržištu plementih metala odmah reagovali, tjerajući cijenu zlata i srebra prema šestomjesečnome rekordu.

I cijena srebra takođe je krenula naviše, približivši se nivou od 33,50 dolara za uncu što je porast od oko 20 posto u zadnjih godinu dana. Srebro se po tako visokim cijenama na svjetskom tržištu nije prodavalo još od početka aprila.

Rast cijena zlata i srebra nije bio popraćen uobičajenim slabljenjem američkoga dolara. Najava drastičnih mjera Evropske centralne banke podstakla je slabljenje eura u odnosu na američku valutu, te se eurom na svjetskim tržištima trgovalo po cijeni od 1,26 dolara. (seebiz.eu)

Check Also

Pad indeksa i promet od oko 500 hiljada obilježili sedmicu na Montenegroberzi

Pad indeksa i promet od oko 500 hiljada eura obilježili su ovu sedmicu na crnogorskom …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *