Hypo mora prikupiti više dodatnog kapitala, rok produžen

Dodajte komentar

Nacionalizovana austrijska banka Hypo Alpe Adria izvijestila je u četvrtak da mora prikupiti više kapitala no što je do sada propisano kako bi se uspješno nosila s eventualnim šokovima.

Banka je u četvrtak saopštila da joj je austrijski finansijski regulator (FMA) odredio da do kraja marta iduće godine prikupi 2,19 milijardi eura dodatnog kapitala.Time je povećan početno određeni iznos od potrebnih 1,5 milijardi eura dodatnog kapitala ali i produžen rok za njegovo prikupljanje, i to za tri mjeseca. To je već drugi put da finansijski regulator produžuje rokove Hypou za jačanje kapitala.

“Novi iznos koji traži Agencija za finansijske usluge (FMA) temelji se u prvom redu na novoj, konzervativnoj procjeni kreditnog rizika zbog recesije, te na sve napetijoj situaciji na finansijskim tržištima”, tumači banka u saopštenju.

Finansijski je regulator povisio i propisan udio vlastitog u ukupnom kapitalu (equity ratio), na 12,67 posto, s dosada propisanih 12,04 posto.

U banci ističu da su već dosegli propisani udio od 10,0 posto za italijansku podružnicu, te od 9,0 posto za onu slovenačku.

Banka mora FMA-i dostaviti primjedbe vezano za nove ciljeve do 28. septembra.

Hypo pokušava u što kraćem roku smanjiti toksičnu imovinu i prodati podružnice u Austriji, Italiji i jugoistočnoj Evropi, pišu njemački mediji. (seebiz.eu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *