Turci preuzimaju KAP

Dodajte komentar

Turski „Toščelik“, odnedavno vlasnik nikšićke železare, postigao je dogovor o preuzimanju ruskih akcija u Kombinatu aluminijuma, a posao bi trebalo da se realizuje posle izbora zakazanih za 14. oktobar, saznaju „Novosti“ u Kombinatu.

Izvršni direktor KAP Jurij Mojsijev već je o ovome obavestio svoje najbliže saradnike i direktore sektora, i saopštio im da će Rusi, ukoliko sve bude po planu, napustiti KAP za nekoliko meseci.

Turci već izvesno vreme pregovaraju o preuzimanju akcija Kombinata sa Rusima, i uspeli su da značajno spuste cenu od 40 miliona koliko su tražili ruski vlasnici.

Kako je „Novostima“ rečeno, dogovor između „Toščelika“ i CEAC još uvek ne znači da će Turci preuzeti KAP, jer slede razgovori sa predstavnicima Vlade o budućem aranžmanu u kojem najveći problem ostaje snabdevanje električnom energijom.

Iz Vlade su već u nekoliko navrata nagovestili da će novi partner, do konačnog rešenja ovog problema, imati subvencionisanu cenu električne energije koju će kupovati od Elektroprivrede. Nedostajući deo električne energije, novi vlasnik bi nabavljao na međunarodnom tržištu. Kao budući izvor električne energije za Kombinat aluminijuma, pominje se Maoče, za čiju izgradnju je potrebno nekoliko godina.

Rade Krivokapić, predsednik sindikata Aluminijuma, kazao je „Novostima“ da je dobio nezvanične informacije o dogovoru Rusa i Turaka, kao i da je stav sindikata da se održi proizvodnja, i da radnici ostvaruju svoja prava.

– Ko god upravljao KAP, moraće da poštuje prava radnika. Mi imamo kolektivni ugovor u kome su navedene sve obaveze koje će vlasnik, ko god to bio, morati da izvršava prema nama – kaže Krivokapić.

U igri za KAP bila je nemačka BAGR grupa, čiji su predstavnici prilikom posete Crnoj Gori, međutim, saopštili da su zainteresovani samo za menadžment.

Vlasnička struktura u KAP ne može da se promeni ukoliko Vlada ne da saglasnost na eventualni dogovor investitora, odnosno investitori na dogovor Vlade. Ministar ekonomije Vladimir Kavarić kazao je nedavno da su Kombinatu aluminijuma neophodne investicije.

– U tom smeru su i svi naši napori u pronalaženju novog investitora koji je spreman da ulaže u prerađivačke kapacitete i da ponovo stavi Rudnike boksita u funkciju KAP – kazao je on.

Kavarić je podsetio da je za budućnost Kombinata važno, ako ne i najvažnije, pitanje električne energije.

– Poznato je da smo kao Vlada razmišljali o više rešenja, od izdvajanja jednog izvora u funkciju KAP, preko valorizacije nekog od potencijala u tu svrhu, do optimizacije proizvodnje do nivoa koji neće dodatno opterećivati Elektroprivredu Crne Gore. Upravo zbog EPCG smatram da nam je tu potrebno najbrže rešenje koje, naravno, ne ugrožava poslovanje Kombinata – zaključio je Kavarić.

DUGOVE PLAĆAJU GRAĐANI

NAJVEĆI deo dugova Kombinata aluminijuma već je svaljen na leđa crnogorskih građana, preko plaćanja garancija iz budžeta za kredite u iznosu od 170 miliona evra sa kamatama. Rusi su tvrdili da su u KAP uložili 200 miliona evra, dok iz vlade tvrde da je realno uloženo svega 47 miliona evra. Iz CEAC su pre nekoliko meseci najavili tužbe međunarodnim arbitražnim sudovima, a iz Vlade kontratužbe, ali zasada nije obelodanjeno da je neko presavio tabak i tužbu predao. (novosti.rs)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *