Produžen rok za isplatu stare devizne štednje

Dodajte komentar

Prema dostupnim podacima, vlasnici stare devizne štednje u Crnoj Gori su prijavili više od 19 miliona eura potraživanja, od čega je oko 11 miliona štednja u nekadašnjim piramidalnim bankama.

Vlada Crne Gore, na zahtjev nekadašnjih štediša piramidalnih banaka, produžila je za pola godine, rok za dostavljanje molbi za isplatu stare devizne štednje. Novi rok ističe 31.januara sljedeće godine.

– Štediše su predale oko 600 molbi, uz to je veliki broj njih izrazio i molbu  usmeno, pa smo zato odlučili da im izađemo u susret i produžimo rok. Tačan broj štediša koji su zatražili produženje roka imaćemo poslije 31.01. 2013.godine, kazano je Portalu Analitika iz Ministarstva finansija.

Formalno, Vlada je nedavno utvrdila Predlog zakona o Izmjeni Zakona o isplati deviznih sredstava građana položenih kod Dafiment banke AD Beograd i Banke privatne privrede DD Podgorica položenih preko preduzeća Jugoskandik DD Beograd. Predloženim izmjenama obezbijediće se pravni okvir da pravo na isplatu deviznih sredstava ostvare i građani sa prebivalištem u Crnoj Gori, koji nijesu bili u mogućnosti da podnesu uredne zahtjeve u ranije propisanom roku. Zbog velikog broja zakašnjelih zahtjeva, kao i neplaniranog dugog perioda koji je protekao do pristupa odgovarajućoj bazi podataka, predloženo je da se rok za podnošenje zahtjeva za isplatu deviznih sredstava produži za pola godine do 31. januara 2013. godine. Po završetku tog posla, pripremiće se izvještaji Komisije za utvrđivanje visine prava na isplatu deviznih sredstava i to pojedinačno za svakog deponenta.

Prema zvaničnim podacima, vlasnici stare devizne štednje u Crnoj Gori su prijavili više od 19 miliona eura potraživanja, od čega je oko 11 miliona štednja u nekadašnjim piramidalnim bankama.

portalanalitika.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *