ECB: Kriza utiče na kreditiranje

Dodajte komentar

Odobravanje kredita privatnim domaćinstvima u evrozoni, koje je posljednjih mjeseci praktično presušilo, i dalje ne pokazuje znakove oporavka.

U izvještaju Evropske centralne banke o ponudi novca se navodi da je prošlog mjeseca obim zajmova koje banke u evrozoni odobravaju privatnom sektoru porastao samo 0,1 odsto, nakon pada iz juna od 0,2 odsto.

Budući da kraj dužničke krize nije na vidiku, kreditiranje privatnog sektora će vjerovatno biti slabo i u bližoj budućnosti, smatraju analitičari.

Ekonomista njemačke “Komercbanke”, Mihael Šubert, vjeruje da će ECB iskoristiti činjenicu što je kreditiranje slabo kao argument za ponovo pokretanje kontroverznog programa kupovine državnih obveznica.

ECB je takođe objavio podatak da je u julu takozvani indikator M3, kojeg Banka smatra ključnim pokazateljem inflatornih pritisaka i na osnovu njega određuje visinu kamatnih stopa, porastao na 3,8 odsto, nakon rasta iz juna na 3,2 odsto.

Analitičari su očekivali tek mali rast na 3,3 odsto. Novčana masa M3 po teoriji obuhvata, osim likvidnih sredstava i sredstva rezervi, sredstva za doznake inostranstvu, sredstva za pokriće akreditiva i ostale ograničene depozite. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *