NBS intenzivirala kontrole u svim bankama

Dodajte komentar

Narodna banka Srbije saopštila je da je započela kontrolu boniteta i zakonitosti poslovanja Razvojne banke Vojvodine, koja je u proteklom periodu “u značajnoj meri koristila državnu pomoć”.

“Uz kontinuirano praćenje finansijskog stanja i performansi svih banaka u sistemu i planirane neposredne kontrole, NBS će dodatno intenzivirati kontrolu u svim bankama u kojima je prisutan određeni nivo kreditnih rizika…

…i u kojima struktura vlasništva može da inicira probleme u kontroli rada upravnih i izvršnih odbora od strane vlasnika, odnosno akcionara”, navodi se u saopštenju centralne banke.

Kontrola boniteta i zakonitosti poslovanja banke, kako je objašnjeno, obuhvata i kontrolu pravilnosti izvršene klasifikacije potraživanja od strane banke i po tom osnovu izdvojene posebne rezerve za procenjene gubitke, što posredno utiče na kapital i druge pokazatelje poslovanja banke.

NBS je “Privrednoj banci Beograd”, “Čačanskoj banci”, “Komercijalnoj banci”, JUBMES i “AIK banci”, uputila zahtev da joj u najkraćem roku, najkasnije do 31. avgusta, dostave podatke o broju i identitetu svih pravnih i fizičkih lica koja se nalaze iza postojećih kastodi (castody) računa, kao i o njihovom pojedinačnom učešću u ukupnom akcionarskom kapitalu.

Cilj te provere je da se poveća transparentnost takve vrste udela u bankama. (seebiz.eu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *