Grad Bristol uvodi sopstvenu valutu

U Britaniji građani sve više gube povjerenje u banke pa je stoga grad Bristol najavio da će uvesti u upotrebu sopstvenu valutu, bristolsku funtu.

Ta nova valuta, koju će moći da koriste samo kompanije u Bristolu koje se za to prijave, biće puštena u promet u septembru, a organizatori su zasuti zahtjevima lokalnih firmi koje žele da se uključe u taj projekat, prenijela je agencija AFP.

Ideja uvođenja bristolske funte je “oduševila ljude”, u vrijeme dok Britaniju trese recesija, a ugled tamošnjih banaka je okrnjen skandalima, dok ministri otvoreno govore o mogućem kolapsu evrozone, čija Britanija nije članica, izjavio je jedan od organizatora, Kiran Mandi.

Stotine firmi su se prijavile za učešće u projektu, od čuvenog centra za umjetnost “Arnolfinija” pa do lanca prodavnica delikatesne robe “Čandos”, a uvođenje valute je moralo da bude pomjereno sa maja na 19. septembar zbog velikog interesovanja.

Na novčanicama se nalaze simboli lokalnog ponosa, uključujući pisca religijskih tekstova Hanu Mur, kao i avion “konkord”, koji je djelimično proizveden u Bristolu.

Drugi britanski gradovi su takođe pokušavali da uvedu lokaknu valutu ali je Bristol, u kojem živi pola miliona ljudi, prvi veći grad koji to radi, pri čemu je njihov projekat veoma ambiciozan.

Organizatori navode da će firme plaćati lokalne poreze u bristolskim funtama, a tamošnja opština je ponudila svojim zaposlenima, kojih ima 17.000, da dobijaju dio plate u toj valuti. (capital.ba)

Check Also

Naredna godina će biti loša za američki dolar

Naredna godina će biti brutalna za američku valutu, kaže profesor na Jejlu i ekonomista Stiven …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *