Mađar Telekom preko Euromarket banke iz Podgorice vršio koruptivne isplate

Dodajte komentar

Američki istražni organi došli su do podataka da su tokom 2005. godine preko Euromarket banke vršene koruptivne isplate vezane za aferu Telekom, i to u iznosu od 2.324.325 eura.

Kako saznaje Dan, američki istražitelji smatraju da treba saslušati Branimira Pajkovića, nekadašnjeg direktora Euromarket banke, jer misle da je zloupotrijebio službeni položaj. Euromarket banka više ne postoji jer je, nakon formalnog spajanja, postala dio Montenegrobanke, a u vremenu kada je izvršena sumnjiva uplata, Pajković je bio izvršni direktor.

Prema navodima američkih istražnih organa, iz izvještaja koji je dostavljen mađarskim službama, a koji je kasnije proslijeđen i crnogorskim institucijama, Meksikanac Oskar Ramirez otvorio je račun firme „Aktiva investment” 21. aprila 2005. u Euromarket banci. Na taj račun, Mađar telekom je 12.maja 2005. uplatio 2.324.325 eura, a poslije pet dana sav novac je podignut u gotovini, dok su račun i firma ugašeni. Amerikanci zato smatraju da treba saslušati Branimira Pajkovića, inače bivšeg ministra finansija u vladi Ante Markovića, zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja.

Naime, Pajković nadležnim državnim organima nije prijavio uplatu veću od 10.000 eura. Interesantno je da je Euromarket banka 2005. godine imala 490 uplata od preko 15.000 eura i svaka je prijavljena osim ove. Takođe je važno da američke službe koje godinama ispituju privatizaciju Telekoma sumnjaju da Pajković sve to nije uradio na svoju ruku, već po neformalnom odobrenju Vlade Crne Gore, to jest tadašnjeg premijera Mila Đukanovića, lidera Demokratske partije socijalista.

Svi ovi podaci proslijeđeni su od američkih službi, Federalnog istražnog biroa FBI i Federalne komisije za hartije od vrijednosti SEC, mađarskim istražiteljima, a kasnije su poslati i nadležnim crnogorskim institucijama. Indikativno je da su ove uplate otkrili američki istražnih organa, a ne crnogorske institucije kojima bi primarni zadatak trebalo da bude praćenje sumnjivih uplata na račune ovdašnjih banaka.

Povodom privatizacije Telekoma 2005. godine, a na osnovu tvrdnji američke službe da je Mađar telekom korumpirao dvojicu funkcionera Vlade Crne Gore i sestru vodećeg crnogorskog zvaničnika, počinje suđenje pred Okružnim sudom u Njujorku, a iduće ročište će biti održano 27. avgusta ove godine.

U SAD se sudi bivšim direktorima Mađar telekoma Tamašu Marvaiju, Eleku Štraubu i Andrašu Balogu, koji su, između ostalog, optuženi da su najmanje dvojici vladinih funkcionera i „sestri jednog visokog vladinog zvaničnika koja se bavi advokaturom” platili 7,35 miliona eura mita tokom privatizacije Telekoma Crne Gore.

Prije nekoliko sedmica, skupštinski Anketni odbor za prikupljanje informacija o korupciji u privatizaciji Telekoma saslušao je vrhovnog državnog tužioca Ranku Čarapić, direktora Uprave za sprečavanje pranja novca Predraga Mitrovića i direktora Uprave policije Božidara Vuksanovića.

CdM.me / Dnevne novine DAN

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *