Uvezivanje Banjalučke i Sarajevske berze?

Dodajte komentar

Novoimenovani direktor Sarajevske berze /SASE/ Tarik Kurbegović izjavio je da se trenutno radi na sporazumu o saradnji sa Banjalučkom berzom, odnosno međusobnom uvezivanju.

“To želimo da standardizujemo i klijentima damo mogućnost da bez problema posluju na obje berze”, pojasnio je Kurbegović.

On je rekao da je plan da se kroz takozvane repo poslove građanima omogući jedan vid alternativnog kreditiranja posredstvom kratkoročnih vrijednosnih papira.

Komentarišući nedavno objavljeni negativni izvještaj o poslovanju SASE, u kojem je iskazan gubitak od 96.000 KM, Kurbegović je za “Dnevni avaz” rekao da je poslovanje Sarajevske berze najvećim dijelom vezano uz rad njenih osnivača, odnosno osam brokerskih kuća.

“Moramo tražiti nova tržišta, pojačati prodaju naših usluga, a samim tim i prihodovnu stranu. Zbog toga trebamo da napustimo ovaj koncept. Moj zadatak biće da berzu napravimo dinamičnom firmom”, pojasnio je Kurbegović.

Uprkos negativnom poslovanju berze, Kurbegović je istakao da je njen ukupan promet u prvih šest mjeseci ove godine iznosio 203,7 miliona KM, što je za 120 miliona KM više nego u istom periodu lani.

Prema njegovom mišljenju, ovaj porast rezultat je izdavanja obveznica Vlade Federacije BiH /FBiH/.

On je istakao da su skoro sva preduzeća sa državnim kapitalom u FBiH poslovala negativno u prvih šest mjeseci ove godine. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *