Guverner BoE: Bankari treba da se ugledaju na olimpijce i volontere

Dodajte komentar

Aferama pogođeni bankari Velike Britanije treba da se ugledaju na svoje sunarodnike sportiste u svjetlu londonskih Olimpijskih igara, smatra guverner britanske centralne banke.

Guverner Banke Engleske Mervin King napisao je u uvodniku za izdanje lista Dejli mejl od nedjelje da uspjeh Igara i učinak 10.000 volontera pokazuje da “motivacija ne potiče samo od finansijskih podstreka”.

“Finansijski sektor je svima nama učinio medvjeđu uslugu zalažući se za vjerovanje da je ogromna finansijska naknada nužna da motiviše pojedince”, piše King, ukazavši na uspjeh i ponos volontera, čije je prisustvo “doprinijelo atmosferi uspjeha koja je vladala na Igrama”.

Nedavni skandali koji su potresli finansijski svijet Velike Britanije otkrivaju da banke imaju šta da nauče o “fer pleju” od olimpijskog pokreta, smatra on.
Reputacija britanskog bankarskog sektora, već narušena u svjetskoj finansijskoj krizi, primila je nove udarce.

Prošlog mjeseca, banka Barklis morala je da plati kaznu od 453 miliona dolara zbog manipulacija ključnom tržišnom kamatom.

HSBC, druga krupna londonska banka, mogla bi platiti do milijardu dolara zbog izvještaja američkog Senata u kome se tvrdi da ta banka nije zaustavila pranje novca od trgovine drogom u Meksiku.

U maju je američka banka Džej Pi Morgan Čejs saopštila da je njena londonska filijala napravila neočekivan gubitak od skoro šest milijardi dolara. U najnovijoj aferi, na adresu banke Standard Čarterd iz Njujorka su stigle optužbe da je godinama prala novac od iranske nafte.

King nije prvi koji vjeruje da britanski olimpijci mogu služiti kao uzor drugim dijelovima društva – i selektor engleske fudbalske reprezentacije Roj Hodžson izjavio je da bi volio da se fudbaleri ugledaju na njih. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *