Azijske berze zakočile, trgovanje bez znatnih pomaka

Dodajte komentar

Na azijskim berzama trgovanje je danas bilo mirno, bez znatnijih pomaka, jer novi dokazi da globalna ekonomija usporava rast koče rast cijena akcija, dok očekivanja novih monetarnih podsticaja sprečavaju njihove veće prodaje.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks stagnirao je na 8.891 bodu. Na ostalim azijskim berzama indeksi su bilježili tek blage promjene – tako je južnokorejski berzovni indeks oslabio 0,6 odsto, kao i indeks berze u Šangaju, dok je indeks australijske berze ojačao 0,3 odsto, a singapurske 0,2 odsto.

Nakon razočaravajućih prošlonedjeljnih makroekonomskih pokazatelja iz nekoliko najvećih ekonomija, a posebno o usporavanju izvoza Kine u julu, investitori će ove sedmice za nove smjernice čekati podatke o američkoj maloprodaji i potrošačkim cijenama, te bruto domaćem proizvodu evrozone u drugom tromjesečju. Potonji će biti objavljen u utorak, a očekuje se da će ukazati na ekonomski pad.

Danas je objavljeno da je japanska ekonomija ojačala u drugom tromjesečju 1,4 odsto na godišnjem nivou, znatno usporivši aktivnosti u poređenju s prvim tromjesečjem, kada je rast iznosio 5,5 odsto. Usporavanje je uglavnom posljedica dužničke krize u evrozoni, koja je negativno uticala na japanski izvoz, prenose agencije.

Jačaju zabrinutosti investitora i da bi njemačka ekonomija mogla uroniti u recesiju u drugoj polovini godine, pritisnuto je evropskom dužničkom krizom.

„Najnoviji niz makroekonomskih pokazatelja govori nam da su evropska zbivanja trenutno glavni uteg globalnoj ekonomiji. Ti pokazatelji podupiru naš poziv Evropskoj centralnoj banci da popusti monetarnu politiku, te da oslabi kurs evra prema dolaru”, kažu ekonomisti Barclays Capitala u svojoj bilješci klijentima.

Kurs evra na deviznim tržištima blago je ojačao jutros prema dolaru, na 1,2297 dolara, no nema snage doseći najviši nivo prema dolaru u zadnjih mjesec dana od 1,24 dolara, koju je dotaknuo prošloga ponedjeljka.

Cijena zlata, pak, nastavlja rasti. Spot cijena sada je iznad 100-dnevnog pomičnog prosjeka, na 1.608,5 dolara za uncu.

„U odnosu na cijenu ostalih plemenitih metala, cijena zlata je snažna i u uzlaznom trendu, jer rastu očekivanja da će Fed dodatno kvantitativno popustiti monetarnu politiku”, kaže Yuichi Ikemizu, iz tokijske Sandard banke.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *