Smanjena vrijednost novih lizing ugovora

Dodajte komentar

Na crnogorskom tržištu lizinga u prva tri mjeseca ove godine zaključeno je 269 novih ugovora čija je vrijednost, prema podacima Ministarstva finansija, iznosila oko 4,4 miliona eura, 40 odsto manje nego u posljednjem prošlogodišnjem kvartalu, prenosi Mna biznis, piše Portal analitika.

Aktivnih ugovora je 31. marta bilo ukupno oko 6,9 hiljada, a njihova vrijednost iznosila je oko 154,97 miliona EUR, tri odsto manje u odnosu na prethodni kvartal.

Broj novozaključenih ugovora, prema podacima iz novog Biltena Ministarstva finansija, smanjen je 50 odsto u odnosu na posljednji kvartal prošle godine, a aktivnih 1,2 odsto. Od ukupnog broja novozaključenih ugovora skoro 99 odsto, odnosno oko 4,37 miliona EUR, odnosi se na vrijednost finansijskog lizinga, a ostalo na operativni.

Na osnovu strukture ukupno zaključenih ugovora po osnovu predmeta lizinga, putnički automobili imaju najveći udio od oko 86,6 odsto u ukupnom iznosu lizing plasmana.

Udio komercijalnih vozila u ukupnom broju zaključenih ugovora je 10,41 odsto, građevinskih mašina i opreme oko 1,86 odsto, a nekretnina 0,74 odsto.

»U poređenju sa istim periodom prethodne godine, na lizing tržištu zabilježen je pad učešća putničkih automobila, dok komercijalna vozila bilježe rast učešća u ukupnom broju zaključenih ugovora«, navodi se u Biltenu.

Putnički automobili pokazuju najveći udio i u ukupnoj vrijednosti ugovora od skoro 75 odsto, dok su komercijalna vozila zastupljena sa oko 17 odsto, nekretnine 4,38 odsto, a lizing građevinskih mašina i opreme 3,67 odsto.

»Analizirajući aktivne ugovore na 31. mart, evidentno je da kategorija putničkih automobila ima najveće učešće od 75,21 odsto«, kazali su iz Ministarstva finansija.

U pogledu sektorske stukture plasmana zaključenih u prvom kvartalu, dominiraju ugovori u okviru sektora trgovine, saobraćaja, smještaja i ishrane.

Kako se navodi u Biltenu, u pogledu sektorske stukture aktivnih plasmana 31. marta, dominiraju ugovori u okviru sektora trgovine 33 odsto, saobraćaja 18 odsto i industrije deset odsto.

U vrijednosti novozaključenih i aktivnih ugovora prema sektorskoj strukturi, najveće učešće u ukupnoj vrijednosti plasmana imaju trgovina, saobraćaj, industrija, kao i građevinarstvo.

»Tržište lizinga tokom prvog kvartala karakterisao je pad broja zaključenih ugovora u odnosu na isti period prethodne godine, kao i smanjenje poslovne aktivnosti u poređenju sa četvrtim prošlogodišnjim kvartalom«, ocijenila je savjetnik u Ministarstvu finansija, Jelena Vojinović.

Istovremeno, kako je dodala, trend smanjenja koji je zabilježen kod broja novih ugovora karakteriše i kategoriju vrijednosti novih plasmana.

»Politika lizing kuća u posmatranom periodu bila je prvenstveno usmjerena ka naplati potraživanja, kao i povećanoj opreznosti prilikom odobravanja novih ugovora«, navela je Vojinović.

Na tržištu lizinga u Crnoj Gori posluje pet pružalaca tih usluga i to tri lizing kuće – S-Leasing, Porsche Leasing, NLB Leasing, i dvije banke – Hypo Alpe Adria i Prva banka, koja nije bila aktivna na tržištu lizinga u smislu odobravanja novih plasmana.

Ukupna aktiva četiri lizing kuće, koje su bile aktivne, iznosila je 31. marta 167,18 miliona EUR i bila je oko tri odsto manja u odnosu na 31. decembar prošle godine.

U strukturi ukupne aktive najveći udio odnosio se na stalnu imovinu, 52,02 odsto, dok je obrtna učestvovala sa 47,94 odsto.

Dugoročni finansijski plasmani sa 69,58 miliona EUR ili 42 odsto, najznačajnija su stavka aktive, zatim slijede kratkoročni plasmani sa 20 odsto, pa potraživanja od kupaca sa 13 odsto, zalihe deset odsto isto koliko i nekretnine, postrojenja i oprema, dok gotovina i gotovinski ekvivalentni čine četiri odsto aktive.

U strukturi pasive čitiri lizing kuće, najveći udio odnosio se na kratkoročna rezervisanja i kratkoročne obaveze sa 130,66 miliona EUR, odnosno 71 odsto. Dugoročna rezervisanja i dugoročne obaveze učestvuju sa 24 odsto, a kapital pet odsto.

U prvom kvartalu četiri lizing kuće su ostvarile poslovni prihod od oko 4,3 miliona EUR i dobit prije oporezivanja od oko 338,89 hiljada EUR.

U istom periodu prošle godine na tržištu lizinga iskazan je gubitak od oko 6,6 miliona EUR.

Bilansna suma lizing kuća na kraju prvog kvartala iznosila je 167,2 miliona EUR, što predstavlja 6,07 odsto bilansne sume bankarskog sektora.

portalanalitika.me

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *