Euro oslabio nakon tri sedmice rasta

Kurs eura zabilježio je protekle nedjelje na međunarodnim deviznim tržištima prvi pad prema američkoj valuti u zadnje tri nedjelje, jer investitore brinu neizvjesnost u vezi daljih poteza Evropske centralne banke (ECB) i sve slabiji privredni pokazatelji evrozone.

Početkom nedjelje euro je dostigao najviši nivo prema dolaru u mjesec dana od 1,244 dolara, poduprt optimizmom ulagača zbog najave Evropske centralne banke (ECB) da će intervenisati kupovinom obveznica kako bi smanjila visoke troškove zaduživanja Španije i Italije u idućim mjesecima.

Do kraja nedjelje, međutim donekle je splasnuo optimizam analitičara da će evropski zvaničnici naći rješenje dužničke krize, a i loši pokazatelji o njemačkoj industrijskoj aktivnosti, kao i kineskom izvozu ojačali su zabrinutosti oko stanja u globalnoj privredi. To je podstaklo odlazak novca u sigurnija utočišta, poput američkog dolara i jena. Tako je evro na nedjeljnom nivou oslabio 0,8 odsto prema dolaru, na 1,2290 dolara. Oslabio je i 1,3 odsto prema jenu, na 96,21 jen.

Ipak, evropska valuta ostaje otporna na veće prodaje uprkos strahovima da se dužnička kriza produbljuje. Međutim, očito je da nema ni snage za nastavak nedavnog rasta, kako bi probila ključni nivo otpora, 55-dnevni pokretni prosjek koji se nalazi na 1,24 dolara, kažu analitičari. Investitori će za nove smjernice iduće nedjelje iščekivati podatke o bruto domaćem proizvodu evrozone u drugom tromjesečju. Ekonomisti procjenjuju da je pao, što će, smatraju, dodatno pritisnuti Evropsku centralnu banku da u septembru donese nove podsticajne monetarne mjere. Kurs dolara protekle nedjelje oslabio je 0,4 odsto prema jenu, na 78,25 jena. (seebiz.eu / capital.ba)

Check Also

Naredna godina će biti loša za američki dolar

Naredna godina će biti brutalna za američku valutu, kaže profesor na Jejlu i ekonomista Stiven …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *