Negativne kamate na EFSF obveznice

Dodajte komentar

Investitori su prihvatili negativne kamatne stope kako bi pozajmili novac evropskom spasilačkom fondu, saopštila je Bundesbanka, koja je organizovala aukciju.

Negativne kamatne stope znače da investitori plaćaju EFSF da bi mu pozajmili novac.Tražnja investitora za dužničkim hartijama je bila jaka, u vrijednosti od 4,594 milijarde evra.

U saopštenju Bundesbanke se navodi da je Evropski fond za finansijsku stabilnost (EFSF) ponudio tromjesečne obveznice, u vrijednosti od 1,431 milijarde evra, uz kamatnu stopu od minus 0,0217 odsto, prenosi agencija AFP.

Investitori su već prošlog mjeseca prihvatili negativne kamatne stope na šestomjesečne dužničke hartije koje je emitovao EFSF. EFSF, koji je osnovan sa ukupnim kapacitetom od 440 milijardi evra, uskoro bi trebalo da bude zamijenjem trajnim spasilačkim fondom pod nazivom Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM), ukupne vrijednosti 500 milijardi evra.

ESM je trebalo da 1. jula započne sa radom, ali je pretrpio brojna odlaganja, prvenstveno zbog zakonskih izmjena u Njemačkoj. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *