Akcionarima sa Beogradske berze ove godine manje od 50 miliona eura dividende

Dodajte komentar

Isplata dividendi predstavlja najbolji dokaz poštovanja prava manjinskih akcionara i bolje od bilo kog drugog podatka pokazuje nivo razvoja akcionarstva. Osim toga, isplata dividendi dosta govori o zdravlju pojedinačnih kompanija, pa i privrede u celini, dajući akcionarima značajan i opipljiv motiv da ostanu vlasnici akcija i u vremenima velike kolebljivosti njihove cene.

Situacija na domaćem tržištu po ovom pitanju nije nimalo sjajna, a kontinuitet ove korporativne neodgovornosti nastavljen je i u tekućoj godini, istina delimično pogoršan i lošijim poslovanjem korporacija. Akcionari kompanija kotiranih na Beogradskoj berzi ove godine su primili manje od 50 miliona evra dividendi što je za četvrtinu slabije u odnosu na proteklu godinu.

Kada su u pitanju vodeće domaće kompanije kotirane na Beogradskoj berzi, dakle one koje ulaze u korpu indeksa Belex 15, svega trećina ovih emitenata je isplatila akcionarima bilo kakvu novčanu dividendu.

Najveća od njih, Naftna industrija Srbije, iako je lani zabeležila zavidan rast profitabilnosti (neto dobit je bila 400 miliona evra), celokupan profit je iskoristila za pokriće gubitaka iz ranijih godina, što je i zakonska obaveza akcionarskih drušava. Ipak, skupština akcionara NIS-a ove godne je usvojila dividendnu politiku po kojoj bi ova naftna kompanija u budućnosti mogla akcionarima isplaćivati najmanje 15 odsto dobiti putem dividende što je posle dužeg vremena jedan ohrabrujući signal za razvoj akcionarstva u našoj zemlji.

Druge dve velike kompanije u indeksnoj korpi, AIK i Komercijalna banka, nisu previše obradovale akcionare, ako izuzmemo vlasnike prioritetnih akcija ovih banaka. Vlasnici običnih akcija Komercijalne banke uprkos rekordnom krajnjem rezultatu nisu dobili ni dinara putem dividende, dok su akcionari AIK banke zaradili više nego skroman dividendni prinos (dividenda od nepunih šest dinara) uz 1,6 odsto dividende u akcijama.

Slično kao i protekle godine, šećerane su isplatile gro dividende od ukupnog izosa koji je pripao akcionarima. Osim tradicionalno izdašnih šećerana koje posluju pod kontrolom grčkog Hellenic Sugar-a, Crvenke i Šajkaške, ove godine je i senćanska šećerana TE-TO svoje akcionare obradovala masivnim gotovinskim tokom. Ove tri šećerane su akcionarima isplatili iznos od čak 2,1 milijardu dinara, a ovako značajne dividende u velikoj meri su motivisane namerom većinskih vlasnika da u skoroj budućnosti prodaju ova preduzeća.

Niški Philip Morris Operations (bivši DIN) je slično kao i godinu dana ranije celokupnu dobit isplatio putem dividende, ali je ona sada bila za 1 milijardu dinara slabija usled otežanih uslova poslovanja.

Salfordove kompanije (Imlek i Bambi), premda su u 2011. godini poslovale sa boljim rezultatom, smanjile su iznos dobiti namenjen akcionarima, dok su tradicionalnu naklonost prema akcionarima po pitanju dividendi zadržale Galenika Fitofarmacija, Metalac i Jedinstvo Sevojno.

sinteza.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *