Britanija razmišlja o nacionalizaciji Royal Bank of Scotland

Dodajte komentar

Viši zvaničnici u britanskoj vladi razmatraju mogućnost isplate privatnih ulagača u Royal Bank of Scotland (RBS) i potpune nacionalizacije tog bankarskog diva zbog rastuće frustracije jer banka nedovoljno kreditira britanska preduzeća, javlja Financial Times.

Ministri diskutiraju o tome da li da potroše oko 5 milijardi funti kupujući do 18 posto udjela koji vlada ne posjeduje, iako se tome protivi ministar finansija George Osborne.

Činjenica da ministri i zvaničnici razmatraju takav prijedlog (FT kao izvor navodi neimenovane zvaničnike), što bi značilo da poreski obveznici preuzimaju svu odgovornost za loše kredite Banke, pokazuje koliko su postali ogorčeni zbog barijera koje bankari stavljaju pri kreditiranju preduzeća.

Pojedinci u vrhu vlade vjeruju da različiti načini oslobađanja kredita od strane Državne riznice (Treasury), od kojih je posljednji pokrenut u srijedu, nisu dali rezultata, odnosno kako je jedini preostali način – da se RBS prisili na povećanje kreditiranja.

To bi značilo obavezivanje banke da poveća kreditiranje preduzeća, što bi ostali dioničari mogli pravno osporavati. Jedini način da ih se ‘zaobiđe’, smatraju pojedini ministri, jest otkup njihovih udjela.

Jedan zvaničnik je rekao FT-u: “To je razgovor koji stalno vodimo”. Drugi pak kaže da su pozivi na punu privatizaciju porasli nakon loših brojki rasta britanske ekonomije u drugom kvartalu i problema RBS-a s čišćenjem bilansa.

Nekoliko ljudi bliskih RBS-u smatraju, međutim, da je plan potpune nacionalizacije malo vjerovatan. Takođe se pitaju kako bi vlada prisilila banku da kreditira mala preduzeća bez prenošenja pretjeranih rizika na poreskne obveznike.

Bila bi to dramatična promjena politike vlade, koja je 2008. prvi puta ušla u vlasništvo banke. Ministri su tada insistirali da kompanija posluje kao tržišni subjekt, odnosno da s vremenom država vlasnički iziđe iz RBS-a.

RBS bi u petak trebao objaviti gubitke prije oporezivanja od oko 1,5 milijardi funti u prvih šest mjeseci 2012.

Kako se očekuju i dalji gubici, to je jedan od glavnih argumenata zašto bi država, koja će kao suvlasnik biti pogođena lošim kreditima, trebala barem biti u mogućnosti neposredno upravljati bankom.

Državna riznica ostaje ipak protiv ideje potpune nacionalizacije: “Mi smo posvećeni popravljanju poslovanja i povratka RBS-a prema zdravom poslovanju kako bi mogao poduprijeti britansku ekonomiju u budućnosti i to pokušavamo ostvariti aktuelnom strategijom. Politika vlade oduvijek je bila povratak RBS-a u privatni sektor, ali samo ako poreskim obveznicima donosi vrijednost za novac”, stoji u odgovoru.

Puna privatizacija sa sobom nosi rizike i komplikacije. Osim što bi se poreski obveznici izložili povećanim rizicima, vjerovatno bi takav potez trebali usuglasiti i s Evropskom unijom, kako ne bi prekršili pravila o državnoj pomoći.

RBS pak stalno tvrdi da kreditiraju mala preduzeća koliko god mogu, a da ipak ne preuzimaju nepotrebne rizike. Gotovo polovinu prošlogodišnjih novih kredita banka je plasirala malim i srednjim preduzećima. (banka.hr)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *