Tri krivca za lošije poslovanje evropskih banaka

Rezultati poslovanja evropskih banaka u drugom tromjesečju svjedoče o brojnim ožiljcima koje su im nanijeli evropska dužnička kriza, međunarodne istrage zbog namještanja libora, stagnacija u ekonomiji ili recesija te stroža pravila regulatora.

Iako još uvijek profitabilne, banke su izvijestile o oštrom padu dobiti u poređenju s nivoima od prije krize, pa se ulagači brinu da bi mršavi rezultati mogli postati norma u bankarskoj industriji dok ona prolazi kroz duboke strukturne reforme.

“Prilično je sumorno raspoloženje. Predstoji nam vrlo teško ljeto”, kazao je Chris Wheeler, analitičar u Mediobanci u Londonu. “Pitanje je ulazimo li u novi koncept, ne samo u investicionom bankarstvu, već i u upravljanju bogatstvom te drugim proizvodima koji će zabilježiti niže prinose”. U samo sat vremena, danas su četiri vodeće evropske banke potvrdile su da su teška vremena i pokazale koliki je njihov uticaj na zaradu.

Sergio Ermotti, izvršni direktor švajcarske banke UBS koja je šokirala ulagače s oštrim padom dobiti, ukratko je protumačio raspoloženje. “Povratak povjerenja može se dogoditi jedino kada klijenti počnu vjerovati da postoji jasno i trajno rješenje za današnje ekonomske i političke izazove, a to će zahtijevati podosta vremena”, kaže Ermotti. UBS je zabilježio gubitak od 349 miliona švajcarskih franaka u poslovima savjetovanja i osiguranja vezanim uz prvu javnu ponudu dionica američke društvene mreže Facebook, održane u maju. Švajcarska banka najavila je da će preduzeti poteze protiv američkog tržišta Nasdaq i to zbog, kako kažu, velikih propusta u upravljanju inicijalnom ponudom dionica.

Njena dobit u drugom se tromjesečju više nego prepolovila, na 425 miliona franaka, budući je njena investiciona banka poslovala s gubitkom zbog slabijih aktivnosti trgovanja, povrh gubitaka zbog Facebooka.

Konkurentska Deutsche Banka, koja je pogođena sličnim padom aktivnosti trgovanja u svojoj investicionoj banci, gdje joj je dobit smanjena za 63 posto, ističe izazove s kojim su suočeni novi čelnici te najveće njemačke banke u vrijeme dok pripremaju drastičnu promjenu strategije.

Španska BBVA, druga po veličini banka u toj zemlji, izvijestila je o oštrom padu polugodišnje dobiti, i to za oko 30 posto, zbog rezervacija za potrebe pokrića gubitaka u vezi loših stambenih kredita, kao što je svim bankama u zemlji bilo naloženo zbog sve ozbiljnije recesije. BBVA će u budućnosti biti primorana stavljati više sa strane a negativni uticaj posrnulog španskog tržišta nekretnina mogla bi osjećati još godinama.

Austrijska Erste Banka, pak, snizila je već drugi put u posljednja tri mjeseca svoje prognoze dobiti u 2012. godini, u okolnostima pogoršanja stanja u ekonomijama širom Evrope. Jedina svjetla tačka je da banke i dalje bilježe dobit, za razliku od najgorih dana globalne finansijske krize u razdoblju od 2008. do 2009. godine. (poslovni.hr)

Check Also

Za mjesec firme pozajmile 41, a građani 30 miliona eura

Banke u Crnoj Gori su tokom avgusta odobrile skoro 72 miliona eura kredita, po prosječnoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *