Crnogorski telekom bilježi neznatan pad prihoda u prvih pola godine

Dodajte komentar

Prihodi Crnogorskog telekoma u prvih šest mjeseci ove godine iznosili su 54.9 miliona eura, pokazujući neznatan pad od 1.4 miliona eura (2.5%), u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopšteno je iz kompanije.

Najveći pad prihoda, u odnosu na prvih šest mjeseci 2011, odnosi se na niže prihode od interkonekcije i govornih servisa u maloporodaji, kao i prihode od turista.

Pad prihoda od ovih servisa je djelimično nadoknađen rastom prihoda od ADSL i IPTV servisa, mobilnog interneta i prihoda od prenosa podataka, sa Integris servisom Crnogorskog telekoma koji je, navode u kompaniji, najviše doprinio rastu prihoda.

“Kontinuirani napori usmjereni ka povećanju produktivnosti i poboljšanju strukture troškova, doveli su do smanjenja operativnih troškova u odnosu na isti prošlogodišnji period za 1.0 milion eura (2.9%), bez specijalnih efekata.

Poslovna dobit, prije plaćanja kamate, oporezivanja, depresijacije i amortizacije (EBITDA), kada se isključe specijalni uticaji, iznosila je 21.9 miliona eura, što je za 0.4 miliona eura (1.9%) manje u odnosu na isti period prethodne godine. Operativni profit (EBIT) i neto dobit povećani su sa 2.2 miliona eura na 10.3 miliona eura, odnosno sa 2.1 milion eura na 10.3 miliona eura. Takvom kretanju je doprinijelo plaćanje otpremnina u prvom kvartalu 2011”, navodi se u saopštenju.

Baza ADSL i Extra TV korisnika je u odnosu na prvih šest mjeseci prethodne godine porasla za 6.3 hiljade (10.4%), odnosno za 7.6 hiljada (16.7%). Extra TV servis je zadržao vodeću poziciju na tržištu TV operatera, sa 42.1% tržišnog učešća u junu 2012, navode u kompaniji.

Registracija smanjila broj pripejd korisnika, veći udio postpejdaša

T-Mobile usluge je u junu 2012. koristilo 351.1 hiljada korisnika, što je 27.7 hiljada (7.3%) manje u odnosu na isti prošlogodišnji period. Takvo kretanje je najviše uslovljeno padom u pripejd segmentu, što je posljedica procesa registracije korisnika.

S druge strane, broj postpejd korisnika je povećan za 12.4 hiljade, odnosno za 10.2%, što je omogućilo T-Mobileu da zadrži i ojača liderstvo na tržištu mobilne telefonije, sa udjelom od 41.9 odsto.  (vijesti.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *