Kamatne stope u Crnoj Gori među najvećim u regionu

Dodajte komentar

Crna Gora je u vrhu evropske ljestvice kada su u pitanju kamatne stope. Kamate u našoj zemlji veće su i u odnosu na one u regionu, a znatno veće i u odnosu na neke moćne članice Evropske unije EU poput Njemačke, Slovenije i Rumunije.

Drastičan primjer razlike je u kamatnim stopama za stambene kredite za koje se u našoj zemlji plaća 9,2 odsto što je gotovo tri puta više nego u Njemačkoj. Slična je situacija i sa auto i gotovinskim kreditima, pišu Dnevne novine.

Kamatne stope za stambene kredite u Crnoj Gori iznose 9,2 odsto i veće su nego u Srbiji (8,3 odsto), Hrvatskoj (7,2 odsto) Rumuniji (8,2 odsto), i znatno veće u odnosu na Sloveniju (3,9 odsto) i Njemačku (3,2 odsto). Od zemalja regiona, kamate na stambene kredite jedino veće imaju Bosna i Hercegovina i Makedonija (9,7 odsto).

Slična situacija je i kada su u pitanju gotovinski krediti na koje u našoj zemlji važi stopa od 13,4 odsto kolika je još jedino u Srbiji, dok su u ostatku regiona i većini Evrope niže do znatno niže.

Osim skoro najskupljih keš zajmova, građanima su u ponudi i veoma skupi potrošački krediti za kupovinu automobila. Kamatna stopa na auto kredite iznosi 13,4 odsto dok je u Sloveniji skoro šest procenata niža, a u Njemačkoj za cijelih osam procenata. S druge strane, povjerenje i potražnja za kreditima u domaćim bankama opada, što zbog krize i loše imovinske moći građana, što zbog rasta broja zloupotrijebljenih žiranata i brojnih sudskih sporova koji se po tom pitanju vode.

Zabilježen je i mali broj kredita koje banke odobravaju građanima u saradnji sa građevinskim preduzećima po nižim kamatnim stopama, dok je u razvijenim zemljama Evrope to uobičajen segment ponude banaka. Bitan faktor visine kamatnih stopa su i sredstva obezbjeđenja. (cdm.me/Dnevne Novine)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *