Appleova dobit rasla sporije od očekivanja

Dodajte komentar

Apple je u trećem fiskalnom tromjesečju ostvario neto dobit od 8,8 milijardi dolara, što je porast od 21% na godišnjem nivou, ali sporije od očekivanog.

Prodaja je iznosila 35 milijardi dolara, u poređenju s 28,6 milijardi u istom lanjskom razdoblju, javlja BBC.

Ali, prodaja digitalnog playera iPod-a je pala 10%, a Mac kompjutora porasla samo 2%. Dioničarima će 16. avgusta biti isplaćena dividenda, što je rijetkost, od 2,65 dolara po dionici.

Apple – najvrjednija svjetska kompanija – je prodao 26 miliona iPhonea. To je rast od 28%, što je sporije od očekivanja mnogih analitičara. Za poređenje, prodaja njihovog tablet kompjutora iPad, je na godišnjem nivou porasla 84%.

“Oduševljeni smo rekordnom prodajom od 17 miliona iPada u proteklom tromjesečju”, rekao je Appleov izvršni direktor Tim Cook.

Ali, David Rolfe iz Wedgewood Partnersa je rekao: “Ključna je mješavina između iPhonea i iPada, iPhone ima veće marže. Prodaja iPhonea je rasla sporije od očekivanja – znatno sporije – i to je na kraju krajeva veliki udarac.”

Prema Reutersovoj anketi, analitičari su u posmatranom razdoblju očekivali prihode od 37,2 milijarde dolara. Appleove prognoze za prodaju u četvrtom fiskalnom tromjesečju, koje završava u septembru, su niže i iznose 34 milijarde dolara, što je razočaralo ulagače. Nakon objave rezultata su Appleove dionice pale skoro 5%.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *