Cijene zlata će rasti, dok će svjetska ekonomija stagnirati

Dodajte komentar

Svjetsko tržište nafte nije jedino koje proživljava turbulentne dane. Dalje monetarne olakšice i visoka potražnja u Kini mogli bi potjerati cijene zlata do rekordnih nivoa, smatraju analitičari. No, sve je to još u fazi spekulacija, koje eksperte navode na stalne rasprave. ako cijene zlata stagniraju, distributeri u Hong Kongu ne stižu odgovoriti na potražnju. Razlog su investitori koji predviđaju da će vrijednost plemenitog metala dostići svoj vrhunac.

Čeka se na potez Sjedinjenih Američkih Država.  Džefri Nikols generalni direktor American Precious Metals Advisorsa, kaže: “Kada vidimo ublažavanje monetarne politike, to će biti podsticaj na tržištu plemenitih metala. Dvije hiljade dolara je samopolazna tačka na putu do 3.000 ili 4.000 dok se krug ne završi.”

Ričard Leng, analitičar CLSA, kaže: “Vrhunac će doći u četvrtom kvartalu, u trećem kvartalu bićemo svjedoci spuštanja kamatnih stopa centralnih banaka širom svijeta, što bi trebalo doprinijeti rastu na tržištu zlata.”
Druga teorija je da će snižavanje kreditnih rejtinga investitore natjerati da sigurnost potraže u zlatu.  U 2013. godini postoji rizik snižavanja američkog kreditnog rejtinga, pa bi cijene zlata mogle skočiti.  Hejvud Ćeng, predsjednik društva Chinese Gold and Silver Exchange, objašnjava: “Zabilježili smo rast od 20 odsto u trgovanju zlatom i predviđamo veoma dobru sezonu do kraja četvrtog kvartala ove godine.”  Jedno je sigurno – zlato dobija na vrijednosti dok svjetska ekonomija nastavlja slabiti.
Njena trenutna perspektiva govori u prilog ovom trendu. (Biznis.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *