Socijalni bunt širom Evrope?

Dodajte komentar

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc je upozorio da bi ekonomska kriza u Španiji mogla da izazove “socijalnu eksploziju” širom kontinenta.

“Demonstracije u Španiji pokazuju da socijalna eksplozija vreba, zahvaljujući visokoj nezaposlenosti među mladima u Evropi”, izjavio je njemački socijaldemokratski poslanik Šulc za berlisnki list “Bild”.
Šulc se založio za hitnu primjenu “novih evropskih programa kojima bi se konačno stvorilo više radnih mjesta za ovu generaciju”, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

Šulc ipak smatra da je Španija u boljem položaju da se izbori s krizom nego Grčka, zbog toga što ima “solidnu industrijsku bazu i dobro organizovanu javnu upravu”.

Španska vlada je petak objavila da će se recesija protegnuti i na 2013. i povisila prognozu nezaposlenosti za ovu godinu na 24,6 odsto, u trenutku kad na tržištu zemlje vlada panika, a u društvu nezapamćeno nezadovoljstvo.

U četvrtak su stotine hiljada Španaca izašli na ulice da bi izrazili nezadovoljstvo desničarskom vladom premijera Marijana Rohoja koja izgleda nema maneveraski prostor da preokrene ekonomske tokove.

Velika pomoć španskim banaka, koja bi mogla da dostigne 100 milijardi evra, koju su u petak i formalno odobrile ostale članice evrozone, izgleda da nije umirila tržište u pogledu finansijskih perspektiva zemlje. Španija je četvrta po veličini nacionalna privreda u evrozoni i peta u Evropskoj uniji.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *