Fond Trend: Rasprodaja imovine da bi vođe zaradile

Dodajte komentar

Na zahtjev manjinskih akcionara investicionog fonda Trend 22. avgusta će biti održana Skupština fonda na kojoj će se raspravljati o dobrovoljnoj likvidaciji.

Vijesti saznaju da iza ove inicijative ne stoje manjinski akcionari iz Udruženja privatnih investitora koji konstantno ukazuju na nezakonitosti društva za upravljanje fondom Trendkojim čitavu deceniju rukovodi Mihailo Madžarović, već upravo manjinski akcionari koje kontrolišu gazde fonda.

Dobrovoljna likvidacija akcionarskog društva definisana je članom 24. Zakona o privrednim društvima koji predviđa da se ona može obaviti ukoliko društvo ima dovoljno finansijskih sredstava da pokrije svoje obaveze (dugove). Za ovu inicijativu potrebno je da glasaju najmanje tri četvrtine prisutih vlasnika akcija na Skupštini.

Procijenjena vrijednost najvrednijeg privatnog fonda u Crnoj Gori, nastalog tokom vaučerske privatizacije 2001. godine, je oko 78 miliona eura. Depoziti i gotovina čine 3,3 miliona, dok su ukupne obaveze fonda oko 3,5 miliona eura.

Manjinski akcionari koji traže dobrovoljnu likvidaciju obavili su analizu ekonomskog okruženja u Crnoj Gori i širem reglonu i uslove kupoprodaje na berzi. Oni su došli do zaključka da je tržišna kapitalizacija svih akcija fonda Trend oko osam miliona, te da je tržišna vrijednost akcija podcijenjena.

“Naša procjena je da kroz likvidaciju fonda Trend koja podrazumijeva prodaju njegove ukupne imovine može postići četiri do pet puta viša cijena akcija u odnosu na postojeću tržišnu cijenu. Takođe ocjenjujemo da će u narednom dužem periodu interesovanje za ulaganje u hartije od vrijednosti samo stagnirati”, smatraju manjinski akcionari Trenda.

Predsjednik Udruženja manjinskih akcionara Blagota Radović ocijenio je za Vijesti da je pokretanje likvidacije za društvo za upravljanje fondom Trend iznuđen potez jer, kako tvrdi, sad žele “da pobjegnu od odgovornosti za ono što su do sada radili”.

“Donošenjem novog Zakona o investicionim fondovima, regulativa je spriječila da se dalje isplaćuje ogromna nadoknada za upravljanje i nerad. Ovaj čin pokazuje da DZU definitivno nema ideju ni znanje kako da rukovodi fondom, zbog čega kreću u likvidaciju sa namjerom da imovinu fonda rasprodaju po beskrupulozno niskim cijenama ili u krugu samo njima poznatih ljudi. UPI će pokušati da osujeti te namjere, ali u krajnjem krenu u likvidaciju, tražićemo da se imovina rasproda nakon raspisivanja tendera da bismo došli do fer cijene vrijedne imovine i nekretnina, posebno u oblasti turizma”, najavio je Radović.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *