Nafta pojeftinila na berzama

Dodajte komentar

Sirova nafta je jutros tokom elektronskog poslovanja na berzi u Njujorku pojeftinila na blizu 92 dolara za barel.

Pad cijene je uslijedio nakon velikog skoka juče, pri čemu su na cijenu najviše uticali slaba prognoza tražnje tog energenta i rastuće tenzije na Bliskom istoku.

Cijena američke “lake” nafte za terminsku isporuku u avgustu je na Njujorškoj robnoj berzi pala za 56 centi na 92,10 dolara za barel, nakon jučerašnjeg poskupljenja od 2,79 dolara ili oko tri odsto na najviši nivo od sredine maja od 92,66 dolara, prenijela je agencija AP.

Evropska “brent” nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu je istovremeno pojeftinila za 47 centi na 107,33 dolara za barel. Tržište nafte je reagovalo na niz događaja koji ukazuju na mogućnost da će Iran pokušati da blokira prolaz tankera kroz Ormuski moreuz, uski prolaz u Persijskom zalivu kroz koji prolazi petina ukupnog dnevnog obima transporta nafte.

SAD i Evropa primenjuju sankcije protiv iranskog izvoza nafte, pokušavajući na taj način da navedu zvanični Teheran da popušti u vezi svog nuklearnog programa, za koji Zapad vjeruje da predstavlja paravan za proizvodnju nuklearnog oružja. U poslednjih nekoliko nedjelja pregovori sa Iranom na temu nuklearnog programa nisu rezultovali nikakvim napretkom, brod američke mornarice je gađao jedan brod u Persijskom zalivu, a Teheran je saopštio da je osmislio poseban plan za blokiranje isporuka nafte.

Analitičari navode da bi tenzije na Bliskom istoku mogle da izazovu dalje poskupljenje najvažnije energetske sirovine, ali ono neće biti dugoročno. Dva najveća svjetska potrošača nafte – SAD i Kina – bilježe usporenje privrednog rasta, što loše utiče na tražnju “tečnog zlata”.

Autor/Izvor: bankar.me/b92.net

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *