Morgan Stanley završio u plusu – dobit 564 miliona dolara

Dodajte komentar

Američka investiciona banka Morgan Stanley objavila je da je drugom tromjesečju ostvarila dobit od 564 miliona dolara, uprkos značajnom padu prihoda, dok je u istom razdoblju prošle godine poslovala s gubitkom.

U drugom tromjesečju prošle godine banka je zabilježila gubitak od 558 miliona dolara, odnosno 38 centi po dionici. I prvo ovogodišnje tromjesečje zaključila je s gubitkom, navodi se u saopštenju.

Najnoviji podaci uključuju 350 miliona dolara dobiti ostvarene na osnovu promjena u kreditnim spreadovima te investicione banke.

Dobit je ugodno iznenađenje tržištima jer je nadmašila očekivanja većine analitičara.

Tromjesečno poslovanje završilo je u plusu uprkos padu prihoda na godišnjem nivou za 24 posto, na 6,95 milijardi dolara. Pad prihoda u toj banci uglavnom pripisuju slabijoj aktivnosti na području trgovanja i sklapanja poslova.

Pritom su prihodi od savjetovanja kod spajanja kompanija smanjeni za 51 posto, na 263 milijona dolara, dok su prihodi od poslova osiguranja pali 34 posto, na 621 milion, a u istom procentu bili su manji i prihodi od trgovanja dionicama, u visini 1,22 milijarde dolara. Prihodi su smanjeni i u segmentu upravljanja bogatstvom i imovinom.

business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *