Svjetsku ekonomiju usporava zaplijena kuća

Dodajte komentar

Stambeni sektor u Sjedinjenim Američkim Državama SAD obično izvlači ostatak ekonomije iz recesije. Međutim, to se događa mnogo sporije nego obično, zahvaljujući najnovijem pogoršanju.

Stambena industrija je opterećena velikim brojem loših kredita koji izazivaju finansijsku, birokratsku i ekonomsku pometnju, prenosi Glas Amerike. 

Problemi u američkom stambenom sektoru usporavaju ekonomski oporavak najveće ekonomije na svijetu, ali i drugde.

Debra Haris je suočena sa mogućim izbacivanjem iz kuće koju posjeduje proteklih 17 godina, pošto nije uspjela da otplati nekoliko kreditnih rata na vrijeme. Ona je radila kao medicinska tehničarka u vašingtonskoj vatrogasnoj službi.

“Odjednom se nađete pred gubitkom kuće. Nemate gdje da odete. Nemam muža, nemam djecu. Radila sam 23 godine u vatrogasnom odjeljenju, spasavala ljude, održavala ih u životu i sada sam penzionisana i nemam gdje da živim. Šta da kažem, mislim da je to besmisleno“, ispričala je ona.

Debra Haris je dobila nagrade i unapređenja za svoj rad u ambulantnim kolima, ali je prestala da radi kada se povrijedila noseći jednog krupnog pacijenta.

Bili su potrebni višemjesečni ljekarski pregledi i popunjavanje formulara, da bi uvjerila nadležne da ima pravo na penziju. Prije nego što je uspjela da je dobije, kasnila je sa otplatom kredita.

Finansijska kriza koja je počela 2007, dovela je do rasta nezaposlenosti, pada vrijednosti kuća i velikog povećanja broja zaplijena. Firma specijalizovana za zaplijene RealtyTrac, kaže da se broj zaplijena na vrhuncu krize povećao na više od milion godišnje, u odnosu na 200 hiljada godišnje u prosjeku.

Neveliko poboljšanje ekonomije je smanjilo stopu zaplijena, ali će ona ove godine ipak vjerovatno dostići brojku od oko 700 hiljada.

Glavni ekonomista Nacionalnog udruženja trgovaca nekretninama u SAD-u Lorens Jun kaže da je talas zaplijena štetio ekonomiji Sjedinjenih Država, jer smanjuje potražnju za proizvodima iz inostranstva i usporava gobalni rast.

Debra Haris kaže da je zaplijena kuće bila prava noćna mora.

Ona je samo jedna od četiri miliona i 300 hiljada ljudi koji su prošli kroz cijeli proces zaplijene od početka finansijske krize.

Ali uz pomoć organizacije u svojoj zajednici i advokata, ona se sudski bori protiv zaplijene.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *